Драган Војводић NEOPLANKING

06.07.2017-27.07.2017, 12:00-20:00

фотографије, фото-инсталације, перформанс

Отварање изложбе у четвртак, 6. јула у 20 сати

На отварању уметник ће извести перформанс у галерији и испред ње

Вишемедијска поставка новосадског аутора Драгана Војводића у Ликовној галерији КЦБ-a, који се овом изложбом свеобухватније представља београдској ликовној публици,  представља његове новије радове рађене на тему neoplankinga –  актуелног прављења селфија властитог тела у позицији тела бескучника на улицама урбаних градова, лежећи у позицији даске, са лицем окренутим према плочнику, поништеног идентитета. У четири циклуса: Death in Paris /Смрт у Паризу (2014), Holokaust planking (Berlin,  2017), Urban planking (Нови Сад, 2016), Tired of art (Музеј у Ослу, 2013; Венецијански бијенале, 2013) биће приказани радови реализовани у различитим медијима: уметничке фотографије са бескућницима снимљене на улицама Париза, фотографије уметничких акција које је аутор извео у амбијентима Меморијалног комплекса посвећеног холокаусту у Берлину, у напуштеној индустријској зони у Новом Саду, у излагачким просторима Astrup Fearnley музеја у Ослу и у Ђардинима у Венецији, kao и два видео рада – Playing dead, снимљеног на улицама вечног града и The Visitor / Posetilac, снимљеног на гробљу Пер Лашез у Паризу, оба из 2017. године.

Посебни сегмент изложбе је инсталација компонована од импровизованих лежајева / душека / простирки / постамената / постављених у галерији тако да посетиоци на њима могу да заузму положај особе која лежи на улици и на тај интерактиван начин се укључе у тему изложбе и покажу емпатију према људима без дома. Овај рад, простор галерије и улица испред улаза у галерију су уједно и места дешавања перформанса  које ће уметник изводити на отварању и током трајања изложбе. Пратећи део изложбе представљају стручна вођења и радионице за младе посвећена уметничком перформансу.

Драган Војводић је рођен 1965. године у Кули (Србија). Дипломирао је на Академији уметности у Новом Саду. У својој уметничкој пракси изражава се кроз медије перформаса, инсталације, видеа, фотографије, скулптуре, in situ радове. Значајан део своје уметничке праксе реализовао је током студијског боравка и живота у Скандинавији где је самостално излагао у угледним музејима и галеријама у Шведској, Норвешкој, Финској и Исланду, као и у Португалу, Шпанији и Француској. Такође је представљао српску и војвођанску уметност у оквиру различитих групних изложби у земљи и иностранству (Француска, Немачка, Мађарска, Хрватска, БИХ, Јапан). Члан је СУЛУВ-а и УЛУС-а. Живи и ради у Новом Саду.

 

 

Loading...