Letnja pauza u Dvorani Kulturnog centra Beograda

14.07.2017-24.08.2017, 11:23

Došli smo do kraja jedne uzbudljive i po mnogo čemu izuzetne sezone u našem bioskopu. Osvežili smo bioskop i u foajeu otvorili Filmsku galeriju. Obeležili smo veliki jubilej,  40 godina kultne serije GRLOM U JAGODE Srđana Karanovića, serijom razgovora sa autorima i glumcima, projekcijama svih epizoda na velikom platnu (za koje se tražila karta više), izdavanjem knjige (čiji je tiraž u međuvremenu rasprodat) i izložbom koju je videlo preko 20.000 posetilaca.

Inicirali smo i, u saradnji sa brojnim institucijama kulture, ustanovili godišnju nagradu „Nebojša Popović“ za doprinos promociji i kritičkom promišljanju filmske umetnosti i kulture, u znak sećanja na našeg kolegu, dugogodišnjeg urednika filmskog programa DKC-a.

Bili smo domaćini velikoj domaćoj premijeri novog filma Gorana Paskaljevića „Zemlja bogova“, kao i beogradskim premijerama „Trejnspotinga 2“ (uz prateću izložbu u Filmskoj galeriji), „Snevanih snegova“ i dokumentaraca „Gospođe u najboljim godinama“ i „Obećanje“.

Nakon 10 godina pauze, ponovo smo ogranizovali izuzetno posećene DANE DANSKOG FILMA, koje je otvorila danska i svetska glumačka zvezda Danica Ćurčić, i po prvi put u našem bioskopu ugostili dva nova festivala, festival savremenog britanskog filma PlayUK i dečji KIDS FEST.

I naravno, kao i svake godine bili smo domaćini nekih od najznačajnijih i najomiljenijih domaćih festivala: FEST, FESTIVAL AUTORSKOG FILMA, SLOBODNA ZONA, BELDOKS, GETE FEST i ŠPANSKI METAR.

A kad smo već kod miljenika publike, „Ustav Republike Hrvatske“ Rajka Grlića postao je pravi fenomen – u okviru redovnog repertoara privlačio je brojnu publiku koja je neprestano punila naš bioskop od oktobra pa sve do kraja februara, što je apsolutni rekord!

I to su samo neke od aktivnosti iz prošle godine. DKC je bio i ostao bioskop kvalitetnog umetničkog filma, mesto susretanja publike i autora, mesto žive razmene mišljenja i druženja. Hvala vam za posetu, poverenje i podršku tokom ove uzbudljive sezone!

ŠTA NAS ČEKA U NAREDNOJ SEZONI?

Letnja pauza će trajati do 24. avgusta, kada ćemo bioskop tradicionalno otvoriti radovima mladih filmadžija iz svih krajeva sveta koji će zajedno snimiti tri dokumentarna filma u Požegi, u okviru Međunarodnog studentskog filmskog kampa INTERAKCIJA.

Kulturni centar Beograda jesenju sezonu započinje u septembru ekskluzivnom izložbom likovnih radova jednog od najvećih savremenih reditelja, Dejvida Linča. Naravno, i naš bioskop tim povodom sprema posebno iznenađenje.

Još jedna novina očekuje nas već u septembru – DANI SAVREMENOG IZRAELSKOG FILMA predstaviće najzanimljivija recentna filmska ostvarenja jedne od najuspešnijih i najzanimljivijih svetskih kinematografija.

Oktobar je tradiocionalno rezervisan za popularni GETE FEST koji će doneti izbor najboljih nemačkih filmova u proteklih godinu dana. A kako nam je smeh sve potrebniji, po prvi put ćemo biti domaćini i festivala savremene filmske komedije COMEDY FEST.

Novembar kao i svake godine donosi dve velike filmske poslastice – nova izdanja SLOBODNE ZONE i FESTIVALA AUTORSKOG FILMA.

I konačno u decembru, nakon FESTIVALA AUTORSKOG FILMA bićemo domaćini manifestacije koja će istraživati odnose arapske književnosti i filma. Ali više o tome i događajima koji nas očekuju sledeće godine – kada dođe vreme.

Vidimo se ponovo od 24. avgusta!

VAŠ BIOSKOP DOBROG FILMA

 

Loading...