Летња пауза у Дворани Културног центра Београда

14.07.2017-24.08.2017, 11:23

Дошли смо до краја једне узбудљиве и по много чему изузетне сезоне у нашем биоскопу. Освежили смо биоскоп и у фоајеу отворили Филмску галерију. Обележили смо велики јубилеј,  40 година култне серије ГРЛОМ У ЈАГОДЕ Срђана Карановића, серијом разговора са ауторима и глумцима, пројекцијама свих епизода на великом платну (за које се тражила карта више), издавањем књиге (чији је тираж у међувремену распродат) и изложбом коју је видело преко 20.000 посетилаца.

Иницирали смо и, у сарадњи са бројним институцијама културе, установили годишњу награду „Небојша Поповић“ за допринос промоцији и критичком промишљању филмске уметности и културе, у знак сећања на нашег колегу, дугогодишњег уредника филмског програма ДКЦ-а.

Били смо домаћини великој домаћој премијери новог филма Горана Паскаљевића „Земља богова“, као и београдским премијерама „Трејнспотинга 2“ (уз пратећу изложбу у Филмској галерији), „Сневаних снегова“ и документараца „Госпође у најбољим годинама“ и „Обећање“.

Након 10 година паузе, поново смо огранизовали изузетно посећене ДАНЕ ДАНСКОГ ФИЛМА, које је отворила данска и светска глумачка звезда Даница Ћурчић, и по први пут у нашем биоскопу угостили два нова фестивала, фестивал савременог британског филма PlayUK и дечји КИДС ФЕСТ.

И наравно, као и сваке године били смо домаћини неких од најзначајнијих и најомиљенијих домаћих фестивала: ФЕСТ, ФЕСТИВАЛ АУТОРСКОГ ФИЛМА, СЛОБОДНА ЗОНА, БЕЛДОКС, ГЕТЕ ФЕСТ и ШПАНСКИ МЕТАР.

А кад смо већ код миљеника публике, „Устав Републике Хрватске“ Рајка Грлића постао је прави феномен – у оквиру редовног репертоара привлачио је бројну публику која је непрестано пунила наш биоскоп од октобра па све до краја фебруара, што је апсолутни рекорд!

И то су само неке од активности из прошле године. ДКЦ је био и остао биоскоп квалитетног уметничког филма, место сусретања публике и аутора, место живе размене мишљења и дружења. Хвала вам за посету, поверење и подршку током ове узбудљиве сезоне!

ШТА НАС ЧЕКА У НАРЕДНОЈ СЕЗОНИ?

Летња пауза ће трајати до 24. августа, када ћемо биоскоп традиционално отворити радовима младих филмаџија из свих крајева света који ће заједно снимити три документарна филма у Пожеги, у оквиру Међународног студентског филмског кампа ИНТЕРАКЦИЈА.

Културни центар Београда јесењу сезону започиње у септембру ексклузивном изложбом ликовних радова једног од највећих савремених редитеља, Дејвида Линча. Наравно, и наш биоскоп тим поводом спрема посебно изненађење.

Још једна новина очекује нас већ у септембру – ДАНИ САВРЕМЕНОГ ИЗРАЕЛСКОГ ФИЛМА представиће најзанимљивија рецентна филмска остварења једне од најуспешнијих и најзанимљивијих светских кинематографија.

Октобар је традиоционално резервисан за популарни ГЕТЕ ФЕСТ који ће донети избор најбољих немачких филмова у протеклих годину дана. А како нам је смех све потребнији, по први пут ћемо бити домаћини и фестивала савремене филмске комедије COMEDY FEST.

Новембар као и сваке године доноси две велике филмске посластице – нова издања СЛОБОДНЕ ЗОНЕ и ФЕСТИВАЛА АУТОРСКОГ ФИЛМА.

И коначно у децембру, након ФЕСТИВАЛА АУТОРСКОГ ФИЛМА бићемо домаћини манифестације која ће истраживати односе арапске књижевности и филма. Али више о томе и догађајима који нас очекују следеће године – када дође време.

Видимо се поново од 24. августа!

ВАШ БИОСКОП ДОБРОГ ФИЛМА

 

Loading...