Резултати конкурса за програм Ликовне галерије за 2018. годину

11.07.2017., 12:00-20:00

Савет Ликовне галерије Културног центра Београда у мандату 2017/2018. година радио је у сасатаву: Маида Груден, уредница ликовног програма ДК Студентски град, Данијела Пурешевић, уредница у Редакцији за културу РТС-а и Светлана Петровић, уредница Ликовне редакције КЦБ-а. На састанцима Савета одржаним 6, 17. јуна и 7. јула, као и у електронским седницама одржаним преко емаила прегледан је конкурсни материјал и расправљало се о концепцији програма Галерије за 2018.

На јавном конкурсу за програм Ликовне галерије за 2018. годину за 4 слободна термина пријавило се 35 кандидата из наше земље и региона. Након увида у конкурсни материјал Савет се одлучио да термине додели уметницима Игору Бошњаку, Ивану Шулетићу, Јелени Трајковић, и Ани Елизабет за реализацију самосталних изложби.

У програму Ликовне галерије у излагачкој 2018. години биће организоване и изложбе: Критичари су изабрали 2018, добитника Награде Лазар Трифуновић за 2015. годину, Радоње Лепосавића, 14. БИНА (Београдска интернационална недеља архитектуре); две изложбе по позиву –  Јелене Трпковић, нови радови (колажи) и  скулптуре Светозара Цаје Радојчића (период 2006-2017), добитника Политикине награде за изложбу у Ликовној галерији 1999. Реализоваће се  изложбе из програма 2017. које се због 56. Октобарског салона нису могле бити приказане у планираном годишњем програму – изложба Зографа Реди мејди, радови дигиталне уметнице Наташе Теофиловић под називом Стари и нови радови и сликарке Наташе Шкорић Слике и објекти; а 57. Октобарски салон имаће поставке у сва три галеријска простора Центра.

Образложење рада Савета:

Савет Галерије одлучио је да из пристиглог конкурсног материјала одабере изложбе који својим уметничким концептом на слојевит и упечатљив начин преиспитују актуелне теме и уносе свест о медијском плурализму, како кроз идеје, тако и у реализацији уметничких радова. Истовремено, у обзир је узета и компонента која публику активно укључује у перципирање изложбених поставки кроз директну интеракцију или трансформацију галеријског простора путем амбијенталних решења.

Игор Бошњак, визуелни уметник из Требиња, представиће интермедијски, интерактивни пројекат ЕУтопиа. Комбинацијом традиционалних уметничких медија, видео рада и партиципативних елемената поставке, који публику позивају на учествовање, уметник на визуелно и концептуално иновативан начин разматра комплексну позицију данашње Европе у контексту мигрантских кретања.

Иван Шулетић, визуелни уметник из Београда изложиће серију цртежа и слика под називом Cityscape: Sequel. Аналитички приступајући медију сликарства Шулетић пропитује репрезентацијска својства медија и препознаје жанр пејзажа као културолошки формиран образац. Пејзаж се перципира као простор  конституције и репрезентације техника и начина виђења са фокусом на све доминантнију дигиталну парадигму.

Јелена Трајковић, уметница из Београда, креираће амбијенталну инсталацију Вртлог копрена привид игра у сарадњи са архитектом Васком Кулић. Пројекат Јелене Трајковић кроз визуелно и просторно динамично решење указује на положај данашњег човека у времену убрзања свих процеса, разматрајући могућа исходишта у оквиру технолошких трансформација образаца свакодневног живота.

Ана Елизабет, уметница из Хрватске, у сарадњи са Мирославом Карићем, кустосем из Београда,реализоваће пројекат под називом Радни процес. Фокус уметничке праксе Ане Елизабет усмерен је ка преиспитивању медија скулптуре, њене позиције у контексту галеријског, приватног и пре свега јавног простора. Пројекат ће бити представљен кроз скулптуре и фотографије.

У процесу селектовања конкурсног материјала Савет се руководио профилом и излагачком политиком програма Галерије,  као и квалитетом, оригиналношћу и актуелношћу концепата и начина презентације предложених пројеката. Водило се рачуна и о реалним просторним, продукцијским и финансијским могућностима реализације одабраних изложби.

Биографије уметника

Loading...