Марија Граховац Каран ЕВОКАТИВНЕ СИЛЕ, дигитална графика на алубонду, инсталација

03.08.2017-24.08.2017, 12:00-20:00

Пројекат Евокативне силе београдске уметнице млађе генерације Марије Граховац Каран представља серију дигиталних графика на плочастом алуминијумском материјалу – алубонду.

Пројекат Евокативне силе истражује класичне графичке принципе у контексту савремене графике бавећи се техничким могућностима дигиталне штампе кроз процесе сечења и слагања површине графичког отиска у више слојева, формирајући, на тај начин, тродимензионалне облике. Рефлектујућа површина алубонда рад чини променљивим у односу на количину светлости коју подлога прима и рефлектује, док се кроз угао посматрања графике остварује важан елемент овог стваралачког поступка који се односи на интерактивност дела и посматрача. Настали као резултат истраживања традиционалног медија графике у новим техничким могућностима, радови реализовани као дигиталне графике постављају се на зид, али својом слојевитошћу подлоге благо иступају у простор стварајући, на тај начин, доживљај надоградње и раслојавања графичке површине чија се вишеслојност наслања на оптичку уметност. Низови међусобно прожетих таласастих структура графика на актуелној поставци могу се посматрати као занимљиве експерименталне форме са интимним геметријским  представама које нуде специфичан ликовни, визуелни и енергетски потенцијал. Сви радови на изложби Евокативне силе настали су у оквиру докторског уметничког пројекта Silver force који је уметница одбранила на Факултету примењених уметности у Београду 2017, а надовезују се на претходне серије компјутерских графика Silver force и Cоlour force које су представљене јавности 2013. и 2011. године.

Марија Граховац Каран је рођена 1978. године у Београду. Дипломирала је на Факултету примењених уметности у Београду, смер Графика и књига, магистрирала је и докторирала на истом Факултету на Одсеку графика. Графике, дизајн књиге и илустрације излагала је на 13 самосталних изложби и учествовала је на преко 100 колективних изложби у земљи и иностранству (Швајцарска, Кореја, Мађарска, Бугарска, Румунија, Уругвај, Пољска, Русија И друге). Добитница је 3 националне и 4 интернационалне угледне награде за графику, илустрацију и ex libris књиге. Члан је УЛУПУДС-а. Предаје на Високој школи ликовних и примењених уметности струковних студија у Београду.

Loading...