Бруно Латур – француски филозоф, социолог и антрополог – један је од најутицајнијих теоретичара нашег доба. У центру његових истраживања су питања политичке екологије, модерности и научне методе, које Латур у склопу својих бројних интердисциплинарних пројеката настоји да пресложи и осавремени тако да се могу носити с изазовима климатских, технолошких и културалних промена.

Београдска и загребачка посета Бруна Латура замишљена је као представљање рецентних промишљања ка једном новом поимању природе и културе. Тим поводом Факултет за медије и комуникације и Мултимедијални институт, Загреб, објављују две свеске сабраних есеја и разговора, као својеврстан увод у Латура.

21.09. [четвртак] :  18:30ч _ Дворана Културног центра Београда
— предавање: Суочавање са Земљом / Facing Gaia

22.09. [петак] : 19ч_ Француски институт / Београд
— разговор о новим модусима истраживања / учествују: Бруно Латур, Петар Милат, Јован Чекић

23.09. [субота] : 19ч _ Музеј сувремене умјетности / Загреб
— предавање: О концепцији мисаоних изложби / About the Notion of Thought Exhibitions

Програме организују Факултет за медије и комуникације и Мултимедијални институт, Загреб, у сарадњи са Француским институтима у Србији и Хрватској, Културним центром Београда, Бооксом и Музејом сувремене умјетности у Загребу.

www.bruno-latour.fr  /  www.fmk.singidunum.ac.rs  /  www.mi2.hr

* Предавања и разговори биће одржани на енглеском језику, осим разговора у Француском институту, где ће бити обезбеђен симултани превод са француског на српски.

** досад објављене књиге Бруна Латура на српском и хрватском: Никад нисмо било модерни – оглед из симетричне антропологије [Zagreb: Arkzin & AIIR, 2005 / Novi Sad: Mediteran publishing, 2011] и Истраживање о модусима живота – једна антропологија Модерних [Београд: Факултет за медије и комуникације, 2015]

Loading...