Festival u znaku strasti ka knjigama PORDENONELEĐE

13.09.2017-17.09.2017, 12:00

Kulturni centar Beograda uspostavio je programsku saradnju sa jednim od najvećih književnih festivala u Italiji – Festival knjiga i autora: Pordenoneleđe / Pordenonelegge koji se od 13. do 17. septembra održava sedamnaesti put u živopisnom frulijanskom gradiću Pordenoneu.

Festival KCB-a: Svetski dan(i) poezije razmenjivaće programe i autore sa festivalom Pordenoneleđe.

Ovaj festival centralni je jesenji društveni događaj u čitavoj provinciji Pordenone. Tom prilikom mali srednjevekovni grad kompletno se pretvara u izdavački i književni centar severne Italije. Manifestacije bazirana na ideji – „knjiga i njen autor“ – nudi veliki izbor novoobjavljenih naslova iz beletristike, humanistike, nauke, šou biznisa i zabavne literature, kao i razgovore uživo sa stotinama autora pomenutih knjiga koji u Pordenone stižu iz celog sveta. Festival stoga nudi veliki tematski programski raspon. Na ulicama Pordenonea ovih dana mogu se sresti široko popularni autori poput Karlosa Ruiza Safona ili Luisa Sepulvede, ali i pesnika kakvi su Eva Lipska ili Fabio Pusterla. Teme se kreću takođe od najpopularnijih do onih koje se tiču najznačajnijih visoko vrednih književnih ostvarenja. „Trudimo se da poštujemo delikatnu ravnotežu između filozofskih tema i pristupa, tradicije, i novih predloga koncepata življenja.“

Poseban status u okviru festivala imaju programi posvećeni poeziji. Na predlog Kulturnog centra Beograda ovogodišnji gost – autor iz Srbije je pesnik Zvonko Karanović koji će nastupiti u okviru dva programa razgovora o poeziji i čitanja poezije.

Naredne godine nekoliko italijanskih autora biće gosti Beograda povodom Svetskog dana poezije.

Loading...