Фестивал у знаку страсти ка књигама ПОРДЕНОНЕЛЕЂЕ

13.09.2017-17.09.2017, 12:00

Културни центар Београда успоставио је програмску сарадњу са једним од највећих књижевних фестивала у Италији – Фестивал књига и аутора: Порденонелеђе / Pordenonelegge који се од 13. до 17. септембра одржава седамнаести пут у живописном фрулијанском градићу Порденонеу.

Фестивал КЦБ-а: Светски дан(и) поезије размењиваће програме и ауторе са фестивалом Порденонелеђе.

Овај фестивал централни је јесењи друштвени догађај у читавој провинцији Порденоне. Том приликом мали средњевековни град комплетно се претвара у издавачки и књижевни центар северне Италије. Манифестације базирана на идеји – „књига и њен аутор“ – нуди велики избор новообјављених наслова из белетристике, хуманистике, науке, шоу бизниса и забавне литературе, као и разговоре уживо са стотинама аутора поменутих књига који у Порденоне стижу из целог света. Фестивал стога нуди велики тематски програмски распон. На улицама Порденонеа ових дана могу се срести широко популарни аутори попут Карлоса Руиза Сафона или Луиса Сепулведе, али и песника какви су Ева Липска или Фабио Пустерла. Теме се крећу такође од најпопуларнијих до оних које се тичу најзначајнијих високо вредних књижевних остварења. „Трудимо се да поштујемо деликатну равнотежу између филозофских тема и приступа, традиције, и нових предлога концепата живљења.“

Посебан статус у оквиру фестивала имају програми посвећени поезији. На предлог Културног центра Београда овогодишњи гост – аутор из Србије је песник Звонко Карановић који ће наступити у оквиру два програма разговора о поезији и читања поезије.

Наредне године неколико италијанских аутора биће гости Београда поводом Светског дана поезије.

Loading...