Koncert pijaniste Dinka Blagojevića

04.09.2017., 20:00

Nakon letnje pauze, sezonu otvaramo koncertom pijaniste Dinka Blagojevića iz Banja Luke. 

Program:
Jovan Paču    
Svetosavska pesma

Ludvig van Betoven          
Sonata u Ce–duru, op. 53 (Valdštajn)
Allegro con brio    
Introduction – Adagio molto
Rondo – Allegretto moderato

Kornelije Stanković
Varijacije na pesmu Ustaj, ustaj Srbine, op. 3

Varijacije na pesmu Sećaš li se onog sata, op. 4

Slavka Atanasijević       
Na te mislim, op. 1, koncertna fantazija na temu popularne srpske pesme

Dinko Blagojević (1975, Gradiška) je završio nižu muzičku školu u Gradišci u klasi prof. Fatime Gušić a srednju muzičku školu u Banjoj Luci i Zemunu u klasama prof. Branke Kuzmanović i Zorane Grbić. Diplomirao je na FMU u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović, a magistrirao je na Akademiji umetnosti Banja Luka u klasi istog profesora. Dobitnik je diploma na republičkom takmičenju Petar Konjović u Beogradu (1993), kao i na međunarodnim takmičenjima Frederik Šopen u Rimu (1994) i Nikolaj Rubinštajn u Parizu (1997). Na takmičenju mladih pijanista u Nišu (1997) osvojio je drugu nagradu kao solista kao i prvu nagradu u kategoriji klavirskog dua. Održao je solističke koncerte u Beogradu, Gradišci, Doboju, Trebinju i Banjaluci, a snimao je za Televiziju Srbije i Radio–televiziju Republike Srpske.
U organizaciji Francuskog kulturnog centra učestvovao je na koncertima muzike francuskih kompozitora u Banjaluci, Prijedoru, Brčkom i Bijeljini. Učesnik je prvog Nikoljdanskog koncerta (2000). Sa kanadskim sopranom Silvi Dišeno održao je resitale u Gradišci i Banjaluci. Takođe je učestvovao u snimanju kompakt diska sa delima Vlade Miloševića.
Nastupao je sa orkestrom Pro klasika i sa orkestrom Akademije umetnosti Banja Luka. U toku 2010. godine učestvovao je u projektu didaktičkih koncerata širom RS i BihH kao i na koncertantnoj večeri pod nazivom Veče dueta održanoj u Banjaluci, Sarajevu i Beogradu. Jedan je od predstavnika Akademije umetnosti Banja Luka na koncertu održanom u julu iste godine u Ragonji, Italija. Održao je resital sa violinistkinjom Marijom Misitom. Sa kolegama sa Banjalučke Akademije umetnosti učestvovao je u izvođenju dêla Kloda Bolinga.
Radi u zvanju vanrednog profesora na katedri za klavir Akademije umetnosti u Banjoj Luci.

Loading...