Koncert pijaniste Pavla Krstića

26.09.2017., 19:00

Koncert počinje u 19 časova. Koncert je deo „Artlink festivala“, kao i deo ciklusa kojim obeležavamo 60 godina postojanja KCB. Goćša koncerta je violončelistkinja Irena Josifoska.

Program:
Klod Debisi             
Rêverie

Franc List                
Španska rapsodija

Sergej Rahmanjinov  
Adagio sostenuto iz Muzičkih momenata, op. 16

Igor Stravinski   
La semaine grasse
iz Tri stava iz Petruške

Sezar Frank                            
Sonata za violončelo i klavir u A–duru
Allegro ben moderato    
Allegro    
Recitativo-fantasia (Ben moderato – Molto lento)    
Allegretto poco mosso

Više o programu Artlink festivala

Biografije:

Pavle Krstić (1998) studira u klasi prof. Pavela Gililova na Univerzitetu Mocarteum u Salcburgu od 2013. godine. Klavir je počeo da svira sa 6 godina, a srednju muzičku školu je završio u klasi Milene Apić u Srbiji.
Prvi solo resital je održao kada je imao 12 godina. Nastupao je kao solista na značajnim manifestacijama zemlji i inostranstvu. Prvi nastup sa orkestrom je imao sa 10 godina na otvaranju Svetske konferencije klavirskih pedagoga u Sinagogi u Novom Sadu, a najznačajniji su izvođenje Šopenovih koncerata u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine sa diregentom Pavlom Medakovićem i orkestrom MO Stanislav Binički, kao i nastup sa Nacionalnom filharmonijom Ukrajine i dirigentom Mikolom Dadjurom. Takođe je učestvovao na značajnim festivalima kao što su Vienna Young Pianists, Neuhaus Festival u Moskvi, Astana Piano Passion u Kazakhstanu, Next Generation u Švajcarskoj, Busoni Piano Festival – Spazio Klassik u Bolcanu, Note d’estate Todi u Italiji.
Pavle Krstić je dobitnik Nagrade ArtLinkSociete Generale najperspektivniji mladi muzički umetnik u Srbiji (2016). Takođe je dobitnik stipendija i nagrada za najtalentovanije učenike u zemlji i inostranstvu. Bio je učesnik akademija kao što su International Mendelssohn Academy  u Lajpcigu, International Music Academy Enharmonia u Esteponi u Španiji, Accademia Internazionale di Musica di Cagliari na Sardiniji i Mozarteum International Summer Academy u Salcburgu. Osvojio je preko 30 nagrada na domaćim i međunarodnim pijanističkim takmičenjima. Između ostalih, pobednik je i dobitnik najveće nagrade Junior Prize na Junior Piano Academy Eppan u Italiji (2015). Laureat je konkursa Vladimnir Horovic u Kijevu (2016). Dobitnik je druge i Specijalne nagrade za najbolje izvedeno savremeno delo na Međunarodnom pijanistkičkom takmičenju za mlade muzičare Enshede u Holandiji (2016).
Više o umetniku

Irena Josifoska (1996) potiče iz muzičke porodice. Violončelo je počela da svira sa 5 godina u klasi svoje majke prof. Judit Niderholcer Josifoski, u MŠ Isidor Bajić u Novom Sadu. Školovanje je nastavila na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Marka Miletića i na Visokoj školi za muziku u Detmoldu (Nemačka) u klasi prof. Ksenije Janković.
Ove godine je bila najmlađi polufinalista na takmičenju Kraljice Elizabete u Briselu. Osvojila je oko 50 najviših nagrada i priznanja na takmičenjima, kao što su  međunarodna takmičenja Dotzauer (Nemačka), Herann (Češka),  Međunarodno takmičenje u Liezenu (Austrija) i druga. Dobitnica je priznanja, kao što su Svetosavska nagrada, Pokrajinska nagrada, Zlatno zvonce, nagrada Stanojlo Rajičić –  za najuspešniji koncert u sezoni održan u Galeriji SANU, ArtLink – Societe Generale za najperspektivnijeg mladog muzičkog umetnika u Srbiji (2013) i Udruženja muzičkih umetnika Srbije (2015). Bila je pobednica konkursa kluba Superste Erste banke u oblasti umetnosti (2014)
Nastupala je širom Evrope i u SAD. Kao solistkinja je nastupala sa orkestrima kao što su Nacionalni simfonijski orkestar Italije, filhramonije Jena i Virtemberga, Simfonijski orkestar Bjuforta, Vojvođanski simfonijski orkestar, KO Dušan Skovran, Evropski omladinski CEI orkestar, Novosadski kamerni orkestar, SO RTS i drugi.
Učestvovala je na festivalima i u okviru projekata, kao što su Rutesheim Cello Akademie, ISA – International summer academy, Moritzburg Festival Academy, Burgos music festival, Festival kamerne muzike Hohenštaufen, BEMUS, Čelo fest, Prvi balkanski festival muzike u Tivtu, Ljubljana festival i drugi.
Švedska muzička kuća A-records je izdala njen prvi kompakt disk (2014), a isti disk je izdao i Art-link i Societe Generale u Srbiji.
Kompozitori Tibor Hartig, Dejan Despić, Svetozar Saša Kovačević i Aleksandar Vujić su posvetili Ireni Josifoskoj svoja ostvarenja.
Više o umetnici

Loading...