Концерт пијанисте Павла Крстића

26.09.2017., 19:00

Концерт почиње у 19 часова. Концерт је део „Артлинк фестивала“, као и део циклуса којим обележавамо 60 година постојања КЦБ. Гоћша концерта је виолончелисткиња Ирена Јосифоска.

Програм:
Клод Дебиси             
Rêverie

Франц Лист                
Шпанска рапсодија

Сергеј Рахмањинов  
Adagio sostenuto из Музичких момената, оп. 16

Игор Стравински   
La semaine grasse
из Три става из Петрушке

Сезар Франк                            
Соната за виолончело и клавир у А–дуру
Allegro ben moderato    
Allegro    
Recitativo-fantasia (Ben moderato – Molto lento)    
Allegretto poco mosso

Више о програму Артлинк фестивала

Биографије:

Павле Крстић (1998) студира у класи проф. Павела Гилилова на Универзитету Моцартеум у Салцбургу од 2013. године. Клавир је почео да свира са 6 година, а средњу музичку школу је завршио у класи Милене Апић у Србији.
Први соло реситал је одржао када је имао 12 година. Наступао је као солиста на значајним манифестацијама земљи и иностранству. Први наступ са оркестром је имао са 10 година на отварању Светске конференције клавирских педагога у Синагоги у Новом Саду, а најзначајнији су извођење Шопенових концерата у Великој сали Коларчеве задужбине са дирегентом Павлом Медаковићем и оркестром МО Станислав Бинички, као и наступ са Националном филхармонијом Украјине и диригентом Миколом Дадјуром. Такође је учествовао на значајним фестивалима као што су Vienna Young Pianists, Neuhaus Festival у Москви, Astana Piano Passion у Казакхстану, Next Generation у Швајцарској, Busoni Piano Festival – Spazio Klassik у Болцану, Note d’estate Тоди у Италији.
Павле Крстић је добитник Награде АртЛинкSociete Generale најперспективнији млади музички уметник у Србији (2016). Такође је добитник стипендија и награда за најталентованије ученике у земљи и иностранству. Био је учесник академија као што су International Mendelssohn Academy  у Лајпцигу, International Music Academy Enharmonia у Естепони у Шпанији, Accademia Internazionale di Musica di Cagliari на Сардинији и Mozarteum International Summer Academy у Салцбургу. Освојио је преко 30 награда на домаћим и међународним пијанистичким такмичењима. Између осталих, победник је и добитник највеће награде Junior Prize на Junior Piano Academy Eppan у Италији (2015). Лауреат је конкурса Владимнир Хоровиц у Кијеву (2016). Добитник је друге и Специјалне награде за најбоље изведено савремено дело на Међународном пијанисткичком такмичењу за младе музичаре Енсхеде у Холандији (2016).
Више о уметнику

Ирена Јосифоска (1996) потиче из музичке породице. Виолончело је почела да свира са 5 година у класи своје мајке проф. Јудит Нидерхолцер Јосифоски, у МШ Исидор Бајић у Новом Саду. Школовање је наставила на Академији уметности у Новом Саду у класи професора Марка Милетића и на Високој школи за музику у Детмолду (Немачка) у класи проф. Ксеније Јанковић.
Ове године је била најмлађи полуфиналиста на такмичењу Краљице Елизабете у Бриселу. Освојила је око 50 највиших награда и признања на такмичењима, као што су  међународна такмичења Dotzauer (Немачка), Herann (Чешка),  Међународно такмичење у Лиезену (Аустрија) и друга. Добитница је признања, као што су Светосавска награда, Покрајинска награда, Златно звонце, награда Станојло Рајичић –  за најуспешнији концерт у сезони одржан у Галерији САНУ, АртЛинк – Societe Generale за најперспективнијег младог музичког уметника у Србији (2013) и Удружења музичких уметника Србије (2015). Била је победница конкурса клуба Суперсте Ерсте банке у области уметности (2014)
Наступала је широм Европе и у САД. Као солисткиња је наступала са оркестрима као што су Национални симфонијски оркестар Италије, филхрамоније Јена и Виртемберга, Симфонијски оркестар Бјуфорта, Војвођански симфонијски оркестар, КО Душан Сковран, Европски омладински CEI оркестар, Новосадски камерни оркестар, СО РТС и други.
Учествовала је на фестивалима и у оквиру пројеката, као што су Rutesheim Cello Akademie, ISA – International summer academy, Moritzburg Festival Academy, Burgos music festival, Фестивал камерне музике Хохенштауфен, БЕМУС, Чело фест, Први балкански фестивал музике у Тивту, Љубљана фестивал и други.
Шведска музичка кућа А-рецордс је издала њен први компакт диск (2014), а исти диск је издао и Арт-линк и Societe Generale у Србији.
Композитори Тибор Хартиг, Дејан Деспић, Светозар Саша Ковачевић и Александар Вујић су посветили Ирени Јосифоској своја остварења.
Више о уметници

Loading...