Koncert pijanistkinje Jelice Gligorijević

12.09.2017., 20:00

Pijanistkinja i vanredni profesor na FMU, Jelica Gligorijević ovim koncertom obeležava godišnjicu umetničkog rada. Repertora će činiti dela ruskih kompozitora 19. veka.

Program:
Sergej Prokofjev
Sonata za klavir br. 7, op. 83
Allegro inquieto
Andante caloroso
Precipitato

Aleksandar Skrjabin
Nokturno za levu ruku, op.9/2

Modest Musorgski
Slike sa izložbe
Promenada
Gnom (krivonogi, nespretni patuljak)
Promenada
Srednjovekovni zamak (Trubadur peva pesmu ispred zamka)
Promenada
Vrt Tuleri (Svađa dece posle igre)
Bidlo (teretna kola na ogromnim točkovima, zapregnuta volovima)
Promenada
Balet pilića u ljuskama
Dva Jevreja, bogati i siromašni
Promenada
Limož (žestoka rasprava žena na pijaci)
Katakombe (autor izložbe Hartman, predstavljen na slici kako razgleda katakombe osvetljene fenjerom. Sa mrtvima na mrtvom jeziku
Koliba na pilećim nogama (Baba Jaga)
Velika vrata Vrata vitezova (u prestonom gradu Kijevu)

Biografija:
Jelica Gligorijević
(Beograd) je završila osnovne i magistarske studije na FMU u Beogradu, u klasi prof. Mirjane Šuice-Babić. Usavršavala se u Kijevu na Konzervatorijumu Čajkovski, kao i u Moskvi na istoimenom Konzervatorijumu kod istaknutih pedagoga A. M. Snegirjova i M. I. Lermana. Za vreme školovanja osvojila je četiri prve nagrade na republičkim i saveznim takmičenjima.

Višedecenijska koncertna aktivnost Jelice Gligorijević obuhvata brojne solističke nastupe, kao i koncerte u kamernim sastavima širom bivše Jugoslavije, Moskvi, Lavovu, Kijevu, Harkovu, Minsku, Dnjepropetrovsku… Snimala je za beogradske i kijevske radio i TV stanice. Član je UMUS-a od 2002. godine.

Obimni pijanistički repertoar različitih epoha,poslednjih godina, uobličava u tematske koncerte. Neki od njih: Veče sonata, Ruska muzika 20. veka, Mediteranska nota, Mocart – od devetogodišnjaka do zrele mladosti… nastupajući u salama Skupštine grada Beograda, Kolarčeve zadužbine, Galeriji Artget KCB i Galeriji SANU. U okviru pomenutih projekata, između ostalih, izvela je premijerno značajna dela srpske savremene muzike (Srpska savremena klavirska muzika) kao što su integralno izvođenje Zvona, op. 5 Vlastimira Trajkovića, Vizantijski mozaik u 9 slika Svetislava Božića, Noć nad Studenicom – mozaik za Jelicu Milane Stojadinović – Milić kao i druga brojna dela naših istaknutih kompozitora, Isidore Žebeljan, Aleksandra Vujića i Ivana Jeftića. Osim solistički, obraća se i kamernim delima. Januara 2016. godine, u Kolarčevoj zadužbini, premijerno je izvela sa pijanistkinjom Natalijom Mladenović Mocartov Rekvijem u obradi K. Černija za klavir četvororučno.

Uporedo se bavi pedagogijom. Bila je zaposlena kao profesor klavira u međunarodnoj školi Music and Movement u Moskvi, a zatim u MŠ Mokranjac. Od 2003. godine je zaposlena na FMU u Beogradu na Katedri za klavir u zvanju vanrednog profesora.

Loading...