Концерт пијанисткиње Јелице Глигоријевић

12.09.2017., 20:00

Пијанисткиња и ванредни професор на ФМУ, Јелица Глигоријевић овим концертом обележaва годишњицу уметничког рада. Репертора ће чинити дела руских композитора 19. века.

Програм:
Сергеј Прокофјев
Соната за клавир бр. 7, оп. 83
Allegro inquieto
Andante caloroso
Precipitato

Александар Скрјабин
Ноктурно за леву руку, оп.9/2

Модест Мусоргски
Слике са изложбе
Променада
Гном (кривоноги, неспретни патуљак)
Променада
Средњовековни замак (Трубадур пева песму испред замка)
Променада
Врт Тулери (Свађа деце после игре)
Бидло (теретна кола на огромним точковима, запрегнута воловима)
Променада
Балет пилића у љускама
Два Јевреја, богати и сиромашни
Променада
Лимож (жестока расправа жена на пијаци)
Катакомбе (аутор изложбе Хартман, представљен на слици како разгледа катакомбе осветљене фењером. Са мртвима на мртвом језику
Колиба на пилећим ногама (Баба Јага)
Велика врата Врата витезова (у престоном граду Кијеву)

Биографија:
Јелица Глигоријевић
(Београд) је завршила основне и магистарске студије на ФМУ у Београду, у класи проф. Мирјане Шуице-Бабић. Усавршавала се у Кијеву на Конзерваторијуму Чајковски, као и у Москви на истоименом Конзерваторијуму код истакнутих педагога А. М. Снегирјова и М. И. Лермана. За време школовања освојила је четири прве награде на републичким и савезним такмичењима.

Вишедеценијска концертна активност Јелице Глигоријевић обухвата бројне солистичке наступе, као и концерте у камерним саставима широм бивше Југославије, Москви, Лавову, Кијеву, Харкову, Минску, Дњепропетровску… Снимала је за београдске и кијевске радио и ТВ станице. Члан је УМУС-а од 2002. године.

Обимни пијанистички репертоар различитих епоха,последњих година, уобличава у тематске концерте. Неки од њих: Вече соната, Руска музика 20. века, Медитеранска нота, Моцарт – од деветогодишњака до зреле младости… наступајући у салама Скупштине града Београда, Коларчеве задужбине, Галерији Артгет КЦБ и Галерији САНУ. У оквиру поменутих пројеката, између осталих, извела је премијерно значајна дела српске савремене музике (Српска савремена клавирска музика) као што су интегрално извођење Звона, оп. 5 Властимира Трајковића, Византијски мозаик у 9 слика Светислава Божића, Ноћ над Студеницом – мозаик за Јелицу Милане Стојадиновић – Милић као и друга бројна дела наших истакнутих композитора, Исидоре Жебељан, Александра Вујића и Ивана Јефтића. Осим солистички, обраћа се и камерним делима. Јануара 2016. године, у Коларчевој задужбини, премијерно је извела са пијанисткињом Наталијом Младеновић Моцартов Реквијем у обради К. Чернија за клавир четвороручно.

Упоредо се бави педагогијом. Била је запослена као професор клавира у међународној школи Music and Movement у Москви, а затим у МШ Мокрањац. Од 2003. године је запослена на ФМУ у Београду на Катедри за клавир у звању ванредног професора.

Loading...