Koncert Marine Trajković-Bidžovski, Ane Jovanović i Tatjane Drobni

18.09.2017., 20:00

Duete Hendla, Rosinija, Čajkovskog i Dvoržaka će izvesti sopran Marina Trajković-Bidžovski, mecosopran Ana Jovanović i pijanistkinja Tatjana Drobni

Program
Georg Fridrih Hendl    

Duet O, lovely peace iz opere Juda Makabejac

Đoakino Rosini                  
Duet Qui tollis iz Male svečane mise

Feliks Mendelson                       
Abendlied
Wasserfahrt
Gruss

Petar Iljič Čajkovski       
Suze i Svitanje iz Dueta, op. 46

Peter Kornelijus      
Ich und du

Antonjin Dvoržak              
Moravski dueti
A ja ti uplynu…
Velet,vtáčku..
Dyby byla kosa nabróšená…
V dobrým sme se sešli…
Slavíkovsky polečko malý…
Holub na javoře
Voda a pláč
Skromná
Prsten
Zelenaj se,zelenaj…
Zajatá
Neveta
Šípek

 

Marina Trajković-Bidžovski je diplomirala i magistrirala solo pevanje na FMU u Beogradu, u klasi prof. Radmile Bakočević. Solističke koncerte priredila je na svim značajnim koncertnim scenama u Beogradu i širom Srbije. Na sceni Beogradske opere pevala je ulogu Mimi u Pučinijevoj operi Boemi, a u Srpskom knjaževskom teatru u Kragujevcu ulogu Stanke u operi Biničkog Na uranku. Nastupala je kao solista sa simfonijskim orkestrima RTS i Vojske Jugoslavije, kao i sa kamernim orkestrima Pro Klasika i Šlezinger. Sarađivala je sa dirigentima: M. Jaguštom, M. Janoskim, A. Šurevim, D. Savićem, N. Žličarom, S. Jovanovićem, M. Nikolićem, K. Tasić, A. Vujićem, M. Nešićem. Nastupala je na festivalima BEMUS, BELEF, OKTOH, Mokranjčevi dani, Muzička jesen, Jesen na Čukarici, Obzorja na Tisi, Musiche in mostra i drugim. Snimala je za RTS i TV Prištinu. Gostovala je u Rusiji, Portugaliji, Norveškoj, Grčkoj, Češkoj, Italiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Pedagoškim radom se bavi od 1993. godine. Trenutno je vanredni profesor na Filološko umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Njeni studenti su dobitnici nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima, a takođe su i članovi operskih studija u Narodnom pozorištu u Beogradu i Kamernoj operi Madlenijanum. Održala je majstorski kurs u Kragujevcu, kao i dva kursa u Norveškoj (Foldal, Tinsed). Bila je član žirija na takmičenjima Nikola Cvejić, Obzorja na Tisi, Lazar Jovanović i Petar Konjović.

Ana Jovanović, mecosopran, je diplomirala na FMU u klasi prof. Biserke Cvejić, a post-diplomske studije je završila kod prof. Vere Vitkai-Kovač  na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Održala je brojne resitala širom naše i širom Evrope. Nastupila je sa našim značajnijim simfonijskim i kamernim sastavima. Kao solista je sudelovala u Međunarodnoj koncertnoj sezoni Evropske radio difuzne unije (EBU), Koncertnoj seriji Atina-Beograd-Sofija, sa orkestrima kao što su Simfonijski orkestar Grčkog radija – ERT i državni simfonijski orkestri Atine i Soluna, filharmonije Burgasa i Vraca, Simfonijski orkestar RTV Ljubljana, Simfonijski orkestar Krasnojarska, Orkestar filharmonije Jaši, Kamerni orkestar Amsterdama i Simfonijski orkestar RTS.
Sarađivala je sa dirigentima kao što su Anton Nanut, Joanis Joanidis, Milena Načeva i Ivan Tabakov, Ivan Špilera, Jurij Alijev, Vladimira Kranjčevića, Mladen Jagušt, Angel Šurev.Nastupala je na festivalima BEMUS, Mermer i zvuci, NIMUS, Jugoslovenske horske svečanosti, NOMUS, Tribina muzike u Opatiji, Festival Prespes (Grčka), BELEF, Bijenale kulture zemalja jugoistočne Evrope (KJUBES), kao i na koncertu Megaron musikis u Solunu kojim je otvoren čuveni Dimitrija festival. Kao dugogodišnji solista mešovitog hora RTS-a je nastupala na koncertima u zemlji i u inostranstvu. Snimala je za JRT, RTS, RTNS, RTV Priština i grčku ERT.
Trenutno je stalno zaposlena kao prof. solo pevanja u Muzičkoj školi Kosta Manojlović. Njeni učenici i studenti su dobitnici nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Mnogi od njih su na studijama pevanja u inostranstvu.

Tatjana Drobni je rođena u Beogradu, gde završava srednju muzičku školu Mokranjac u klasi prof. Miroslave Petrović-Lili. Diplomirala je 1987. na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Darinke Mihajlović. Dobitnik je nagrade iz fonda Radmile Đorđević, koja se dodeljuje perspektivnim mladim klavirskim saradnicima (saradnja sa solo pevačima). Specijalističke studije završila je 1994. u klasi prof. Olivere Đurđević i prof. Aleksandre Ivanović (komentor).
Kao klavirski saradnik nastupala je na brojnim koncertima u zemlji i inostranstvu. Ostvarila je kontakte i profesionalnu saradnju sa umetnicima iz inostranstva, Florijan Kit, Austrija (Florian Kitt), Nikolas Klepton, Engleska (Nicholas Clapton), Roman Trekel, Nemačka (Roman Trekell), Olivera Miljaković, Austrija, Snežana Stamenković, Nemačka. Takođe je imala plodnu saradnju sa brojnim umetnicima iz naše zemlje, Anom Jovanović, Draganom Jugović del Monako, Živojinom Ćirićem, Vesnom Opsenicom, i drugima. Ostvarila je niz trajnih snimaka za RTS.
Nakon dugogodišnjeg iskustva koje je stekla radeći u srednjoj muzičkoj školi Slavenski u Beogradu, dobija stalno radno mesto na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Trenutno ima zvanje višeg umetničkog saradnika na Katedri za solo pevanje. Duži niz godina bila je angažovana kao klavirski saradnik na Akademiji lepih umetnosti, u srednjoj muzičkoj školi Mokranjac i Slavenski, kao i na Akademiji umjetnosti u Bjeljini. Godine 2006. je bila dodatno angažovana na predmetu Operski studio, kao umetnički saradnik. Završila je doktorske studije iz kamerne muzike odbranivši svoj doktorski umetnički projekat 2015. godine, u klasi prof. Ljudmile Gros-Popović.
Ostvarila je niz trajnih snimaka kako za radio, tako i za televiziju (RTS Beograd i Priština), učestvovala kao klavirski saradniik (i kao predavač) na brojnim kursevima i seminarima u zemlji i inostranstvu. Autor je priručnika a koautor na nekoliko priručnika i udžbenika za solfeđo i muzičko obrazovanje za osnovnu i srednju školu.

Loading...