Промоција књиге ПЕШАЧКЕ ЗОНЕ У СТАРИМ ГРАДСКИМ ЈЕЗГРИМА

06.09.2017., 19:00

Студија “Пешачке зоне у старим градским језгрима“ настала је као резултат дугогодишњег интересовања архитекте Станојловића за обнову старих градских центара градовима у Европи и Србији.

Студија је подељена у три дела. Први део чини општи приказ теме – појам пешачке зоне и њена интеграција у историјска језгра. Други део представља искуства европских градова у којима су пешачке зоне настајале на таласу урбане обнове у периоду после Другог светског рата, 50-тих и 60-тих година (Ротердам, Касел, Штутгарт) и касније у периоду 70-тих и 80-тих година 20. века (Минхен, Беч, Истанбул, Атина, Верона). Трећи део почиње прегледом примера пешачких зона у великим градовима са подручја бивше Југославије, реализованих на трагу европских трендова у области урбаног планирања, а завршава се каталогом 14 пешачких зона реализованих у градовима Србије закључно са 2016. годином.

Посебну пажњу аутор је посветио праксама улица са интегрисаним саобраћајем, рехабилитацији простора уз воду и примерима иновативних интервеција које воде ка хуманизацији јавних простора у циљу стварања градова окренутих људима, са развијеним системима одрживе мобилности.

У својој студији архитекта Станојловић представља и пројектанте пешачких зона. То су са једне стране архитекте који су у теоријском и ауторском смислу оставили најзначајнији траг у овој области на међународној сцени, као што су: Јан Гел, Димитрис Пикионис и Борис Подрека, а са друге стране најзначајнији српски аутори пешачких зона: Бранислав Јовин и Предраг Цагић. Први пројекат развијене пешачке зоне у реконструисаном историјском центру у Србији изведен је у Кикинди, у периоду 1977–1983. године по пројекту Предрага Цагића и Боривоја Јовановића.

20. октобра 1987. године на дан Ослобођења Београда свечано је отворена пешачка зона на подручју улице Кнез Михаилове, чији је аутор архитекта Бранислав Јовин. 30 година ова улица је позорница живота и промена које су обележиле овај период. Пешачка зона Кнез Михаилове је у међувремену проширивана, а током прошле и ове године завршени су радови у улици Вука Карџића и на Обилићевом венцу. Најављено је и ново ширење пешачке зоне. Све ово говори о актуелности теме и сталној потреби да се простори намењени пешацима мењају, прилагођавају потребама, а све у циљу побољшања  квалитет живота у граду.

Александар Станојловић (1971) је завршио Архитектонски факултет у Београду. Након завршених студија оснива Графички студио Жижа. Области интересовања су му примењена картографија, урбана историја, одржива мобилност и саобраћајни системи.

 

 

Loading...