Тематско вођење кроз изложбу са презентацијом: ЛИНЧ И ВИЗУРЕ НАДРЕАЛИСТИЧКОГ НАСЛЕЂА

23.09.2017., 12:00

Кроз изложбу води: др Никола Шуица, историчар уметности, професор на Факултету ликовних уметности у Београду

Наглашене деонице поставке фотографика Дејвида Линча, оправдавају изражајности уметникове каријере, превасходно у филму и шире постављеним покретним сликама, као и у сликовитим акцентима значењских открића. Поједине визуелне композиције и њихова звучна позадина, као и ауторске преокупације згушњавају Линчове мотивске сличности и поступке, као и  искуства, позивања и упуте на дејство подсвести.

Пред неколико пунктова поставке у три простора КЦБ-а на изложби Мале приче водич је историчар уметности Никола Шуица, који је приредио и први мини-фестивал Дејвида Линча у СФРЈ, насловљен ’Чаролија ужасног’, са пројекцијама и ауторским предавањем у Алтернативном биоскопу ДК Студентски град на Новом Београду, у пролеће 1988. Поред самих дела на изложби, својим коментарима и пробраним пројекцијама на крају „шетње“, у Галерији Podroom, Шуица ће понудити одговоре на питања: како се кроз своју изражајност Линч поставља у односу на теме љубавних скривања, суочења младости и старости, страхота скривених страхова и сећања и друга.

Никола Шуица,  професор на Факултету ликовних уметности Универзитета уметности у Београду, аутор је великог броја стручних текстова, есеја, каталога и приказа уметничких феномена објављиваних у магазинима, зборницима и монографским издањима, као и аутор-кустос бројних изложби. Учесник је на конференцијама, симпозијумима, јавним предавањима и трибинама у Србији и иностранству. Оснивач-члан Међународног друштва ‘Валтер Бењамин’, Барцелона; члан AICA-е и УЛУС-а у Секцији проширених медија у уметности.

Области истраживања на wеб страници (на енглеском):

http://www2.warwick.ac.uk/fac/arts/theatre_s/current/postgraduate/maipr/staffcurrent/suica

Loading...