7 VELIČANSTVENIH i program FINSKA U FOKUSU u Dvorani KCB-a

13.10.2017-14.10.2017, 19:00

Drugi put Bioskop “7 veličanstvenih” predstavlja zadivljujuća ostvarenja modernog dokumentarizma, od kojih većina pripada antologiji nastaloj tokom trinaest festivalskih godina. I ovoga puta, prikazujemo pet nezaboravnih filmova koji su promenili kulturnu scenu Evrope. Od početka XXI veka vrlo posebno mesto na evropskoj dokumetarističkoj sceni zauzima Finska, i to je razlog zašto smo odabrali temu Finska u fokusu, program vrhunskih dokumentaraca, originalnih i neobičnih autorskih postupaka. Drugi važan razlog je posebna veza beogradske publike i filmova koji donose atmosferu i mentalitet dalekog severa, a izuzetno komuniciraju sa nama.

Već od prve godine Festivala “Sedam veličanstvenih” film “Urlači” postao je jedan od legendarnih hitova. Autor priče o otkačenom muškom horu, Mika Ronkainen, jedan od najznačajnijih na evropskoj sceni, dolazi kao specijalni gost ove manifestacije, a donosi nam i dramatično raspevani road movie – “Finska krv, švedsko srce”.

Program na izvestan način predstavlja i brendove Finske i upravo počinje jednim od najčuvenijih – poetskom pričom o saunama kao prostoru za jedinstvenu životnu komunikaciju (“Para života”), a završava se fantastičnim prizorima od nordijskog leda do vrele Afrike u kojima pratimo i kod nas dobro poznatog avangardnog muzičara Kima Pohjonena (“Soundbreaker”). Uz to i film Juke Karkaienena simboličnog naziva “Dnevna soba nacije”.

Finska u fokusu je program za prave posvećenike najboljih od najboljih dokumentarca Evrope.

p r o g r a m 7V – FINSKA U FOKUSU_DKC 2017

 

Loading...