7 ВЕЛИЧАНСТВЕНИХ и програм ФИНСКА У ФОКУСУ у Дворани КЦБ-а

13.10.2017-14.10.2017, 19:00

Други пут Биоскоп “7 величанствених” представља задивљујућа остварења модерног документаризма, од којих већина припада антологији насталој током тринаест фестивалских година. И овога пута, приказујемо пет незаборавних филмова који су променили културну сцену Европе. Од почетка XXИ века врло посебно место на европској докуметаристичкој сцени заузима Финска, и то је разлог зашто смо одабрали тему Финска у фокусу, програм врхунских документараца, оригиналних и необичних ауторских поступака. Други важан разлог је посебна веза београдске публике и филмова који доносе атмосферу и менталитет далеког севера, а изузетно комуницирају са нама.

Већ од прве године Фестивала “Седам величанствених” филм “Урлачи” постао је један од легендарних хитова. Аутор приче о откаченом мушком хору, Мика Ронкаинен, један од најзначајнијих на европској сцени, долази као специјални гост ове манифестације, а доноси нам и драматично распевани роад мовие – “Финска крв, шведско срце”.

Програм на известан начин представља и брендове Финске и управо почиње једним од најчувенијих – поетском причом о саунама као простору за јединствену животну комуникацију (“Пара живота”), а завршава се фантастичним призорима од нордијског леда до вреле Африке у којима пратимо и код нас добро познатог авангардног музичара Кима Похјонена (“Soundbreaker”). Уз то и филм Јуке Каркаиенена симболичног назива “Дневна соба нације”.

Финска у фокусу је програм за праве посвећенике најбољих од најбољих документарца Европе.

p r o g r a m 7V – FINSKA U FOKUSU_DKC 2017

 

Loading...