FINSKA U FOKUSU – drugi dan

14.10.2017., 17:00

Subota, 14. oktobar u 17:00
DNEVNA SOBA NACIJE

Dokumentarac kao poetski uvid u šest finskih dnevnih soba. Ovo je priča o promenama, samoći, odgovornosti i neizbežnoj prolaznosti.

Glavni junaci su obični Finci različitih generacija. Svaki od njih je u traganju za nečim važnim: za bliskošću, razumevanjem i prihvatanjem. Događaji su različitog obima, ali i oni najmanji u krugu porodice, postavljaju junake u dramatične situacije. Sva ova individualna svakodnevna iskustva stapaju se u osećajnu, na trenutke nadrealnu priču o ljudskom životu. „Zaboravite Nokiu i inovativnu ekonomiju! Žiri ovim proglasom zahteva da ovaj film mora da se koristi kao glavno sredstvo za stvaranje brenda Finska.“ (Saopštenje žirija finske selekcije, Filmski festival Tampere, 2009.) Film se upravo prikazuje u bioskopima širom Finske. Dobitnik specijalne nagrade na Festivalu u Tampereu 2009. i dobitnik najviše godišnje nagrade u Finskoj za najbolji finski dokumentarac 2010.

Finska, 2009.
74 minuta
režija: Juka Karkainen

 

19:00 FINSKA KRV, ŠVEDSKO SRCE

Još jedan od neobičnih finskih dokumentaraca i verovatno najsmeliji autorski rad Mike Ronkainena. Koncipiran kao tipičan film putovanja ovaj dokumentarac nas vodi od Finske do Švedske uvodeći nas u neočekivane prostore individualnih i kolektivnih, nama nepoznatih saga savremenog nordijskog sveta. Mešanje naroda, stalne seobe, preispitivanje identiteta u fokusu su priče. Uzbudljive i iznenađujuće strukture, film započenje kao preplitanje dinamičnih muzičkih komentara u stilu brehtovskih songova, da bi se razvio u dokumentarnu bergmanovsku studiju o krizama, snovima i prosvetljenju. Jedan kultni finski roker, njegov otac, obilje aktuelne muzike i sjajan filmski rad briljantne fotografije i savršenog zvuka.Najbolji nordijski dokumentarac na Festivalu u Geteborgu 2013. i dobitnik najviše godišnje nagrade u Finskoj za najbolji finski dokumentarac 2014.

 

Finska, 2012.90 minutascenario i režija: Mika Ronkainen

21:00 SOUNDBREAKER
Priča o harmonici koja je prestala da bude harmonika. Priča o harmonikašu koji je odlučio da voli harmoniku, pod uslovom da ne bude harmonikaš. Priča o zvucima i muzici oslobođenoj stega konvencionalnog i očekivanog. Zaglušujući sudar strasti, buke, harmonije, disharmonije, uzvika i uzdaha. Avangardni finski umetnik, poznat i beogradskoj publici, Kimo Pohjonen vodi nas u uzbudljive avanture traganja i stvaranja jedinstvenih kompozicija u kojima pulsira svet u ritmu njegovog sviranja. Ovaj vanserijski muzičar svoju prodornu elektro-harmoniku pretvara u instrument koji komunicira s naizgled nespojivim muzičkim pravcima, a u njegovim rukama ona postaje začudni objekat koji nas zadivljuje svojim formama. Maštoviti finski režiser, snimatelj i autor brojnih muzičkih video radova, Kimo Koskela, dokumentarac o avangardnom umetniku gradi kao vizuelnu i zvučnu igru, pokušavajaći da pre svega izrazi neobuzdani i beskompromisno nekonvencionalni duh svog aktera. Ovo je pre svega priča o prepuštanju naslućenim unutrašnjim tokovima, vera u moć iracionalnog i intuitivnog. Od belih, ledenih nordijskih površina, do afričkih sela u sred nabujale vegetacije, autor pokušava da otkije autentične osnove fascinantne erupcije kreativnosti Kima Pohjonena.  Prodorni zvuci, muzika puna strasti i nekonvencijalni svirač na harmonici osnovni su sastojci ovog izuzetno neobičnog muzičkog dokumentarca sa pravom dozom finske ludosti!

Finska, 2012.86 minutarežija: Kimo Koskela

Loading...