FINSKA U FOKUSU – svečano otvaranje

13.10.2017., 19:00

Petak, 13. oktobar u 19:00 
svečano otvaranje PARA ŽIVOTA (MIESTEN VUORO)

Sauna, kao jedan od najpoznatijih simbola Finske, privukao je dvojicu sjajnih dokumentarista da zarone svojom kamerom u „Paru života“ i otkriju šta se dešava u dubini tog prostora topline i bliskosti.

U ovom filmu goli finski muškarci govore direktno iz srca i dok se kupaju u znoju i pari, podjednako fizički i mentalno, otkrivaju tajne, traume, snove duboko sakrivene pred svetom. Film nas vodi kroz celu Finsku i uvodi nas u mnogo različitih sauna u kojima ljudi različitih godina pričaju dirljive priče o ljubavi, rođenju, prijateljstvu, o uzletima i o tragedijama – o životu. Vizuelno jednostavno koncipiran, ovaj izuzetni dokumentarac nam prikazuje neposredne i retke lepote pejzaža, sauna i muškaraca gotovo magičnim kadrovima. „Para života“ otkriva ogoljenu dušu učesnika na izuzetno poetičan način.

Nominovan za Nagradu evropske akademije 2010, najbolji finski dokumentarni film 2011, finski kandidat za Oskara 2011.

Finska 2010.
84 minuta
scenario i režija: Jonas Berghol i Mika Hotakainen

 

21:00 URLAČI (HUUTAJAT)

Kultni finski dokumentarac o horu “Mieskuoro Huutajat” i o njihovom autoritarnom dirigentu Petriju Sirviju. Finska reč “huutaa” znači sve što čovek može da uradi glasno: da urla, vrišti, klikće, viče, zavija ili se smeje grohotom. Ali najviše od svega to je način da se izraze najličnije, spontane, nekontrolisane i nesputane emocije.

Ovo je film o moći i suprotstavljanju stereotipima, o beskompromisnosti i o čvrstom verovanju u sopstvenu umetnost. Proslavljeni repertoar “Urlača” se uglavnom sastoji od izvođenja finskih patriotskih pesama i od nacionalnih himni na tankoj granici između ozbiljnog i parodičnog. Široko rasprostranjenu nedodirljivost političkih i nacionalnih simbola “Urlači” izlažu kreativnom i vrlo duhovitom preispitivanju. Film u kojem se sudaraju neki od najspektakularnije snimljenih, stilizovanih kadrova nepreglednog leda Baltičkog mora sa toplim prostorima u kojima se otkrivaju emocije iznenađujućih muzičara-pevača.

Finska 2003.
76 minuta
scenario i režija: Mika Ronkainen

 

 

 

Loading...