ФИНСКА У ФОКУСУ – свечано отварање

13.10.2017., 19:00

Петак, 13. октобар у 19:00 
свечано отварање ПАРА ЖИВОТА (MIESTEN VUORO)

Сауна, као један од најпознатијих симбола Финске, привукао је двојицу сјајних документариста да зароне својом камером у „Пару живота“ и открију шта се дешава у дубини тог простора топлине и блискости.

У овом филму голи фински мушкарци говоре директно из срца и док се купају у зноју и пари, подједнако физички и ментално, откривају тајне, трауме, снове дубоко сакривене пред светом. Филм нас води кроз целу Финску и уводи нас у много различитих сауна у којима људи различитих година причају дирљиве приче о љубави, рођењу, пријатељству, о узлетима и о трагедијама – о животу. Визуелно једноставно конципиран, овај изузетни документарац нам приказује непосредне и ретке лепоте пејзажа, сауна и мушкараца готово магичним кадровима. „Пара живота“ открива огољену душу учесника на изузетно поетичан начин.

Номинован за Награду европске академије 2010, најбољи фински документарни филм 2011, фински кандидат за Оскара 2011.

Финска 2010.
84 минута
сценарио и режија: Јонас Бергхол и Мика Хотакаинен

 

21:00 УРЛАЧИ (HUUTAJAT)

Култни фински документарац о хору “Mieskuoro Huutajat” и о њиховом ауторитарном диригенту Петрију Сирвију. Финска реч “хуутаа” значи све што човек може да уради гласно: да урла, вришти, кликће, виче, завија или се смеје грохотом. Али највише од свега то је начин да се изразе најличније, спонтане, неконтролисане и неспутане емоције.

Ово је филм о моћи и супротстављању стереотипима, о бескомпромисности и о чврстом веровању у сопствену уметност. Прослављени репертоар “Урлача” се углавном састоји од извођења финских патриотских песама и од националних химни на танкој граници између озбиљног и пародичног. Широко распрострањену недодирљивост политичких и националних симбола “Урлачи” излажу креативном и врло духовитом преиспитивању. Филм у којем се сударају неки од најспектакуларније снимљених, стилизованих кадрова непрегледног леда Балтичког мора са топлим просторима у којима се откривају емоције изненађујућих музичара-певача.

Финска 2003.
76 минута
сценарио и режија: Мика Ронкаинен

 

 

 

Loading...