GoetheFEST 2017 STVARNOST U FIKCIJI

06.10.2017-11.10.2017, 20:00

Festival savremenog nemačkog filma GoetheFEST koji uspešno, 6. put za redom, organizuju Goethe Institut i Kulturni centar Beograda biće održan od 6. do 11. oktobra 2017. godine u Dvorani Kulturnog centra Beograda pod sloganom REALNOST U FIKCIJI, a potom se program seli u novosadski i niški Kulturni centar.

Ovogodišnje izdanje festivala donosi izbor od 11 nagrađivanih i zapaženih ostvarenja sa ovogodišnjeg Berlinala, kao i ostvarenja nominovana za Nemačku filmsku nagradu, a koja potpisuju autori kao što su Fatih Akin, Folker Šlendorf, Tomas Arslan…Filmovima iz ovogodišnje nemačke produkcije zajedničko je to da aspekte nemačke realnosti prikazuju u zgusnutoj fikciji. Šta pokreće ljude, koje se tragedije i komedije iznova mogu ispričati o večitim konstantama ljubavi i smrti, vernosti i izdaje? Na ta pitanja pokušaće da odgovori jedanaest filmova, otvarajući pritom nova pitanja o Nemačkoj, o svetu i o smislu života uopšte.

Festival otvara film “Vestern” Valeske Grizebah, koji ima sve karakteristike vesterna – dobre, loše momke, lepe pejzaže, odličnu muziku… Akciona komedija “Mirotvorci” Roberta Talhajma prati sudbinu nekadašnjih tajnih agenata Istočne Nemačke koji su ostali bez posla po ujedinjenju Nemačke, ali i dobili priliku da pokažu svoje veštine spasavajući kidnapovanog agenta zapadnonemačke obaveštajne službe u jednoj dalekoistočnoj zemlji… Tu je i film “Afera Nil-Hilton” Tareka Saleha, dobitnika Gran prija na ovogodišnjem Sandensu. Poseban segment programa čini nekoliko filmova koji se bave porodičnim odnosima: “Svet Vunderlinovih” Danija Levija, “U vremenima nestajuće svetlosti” (režija Mati Gešonek) i “Svetle noći” (Tomas Arslan).
VI Goethe Fest prikazaće i ekranizacije poznatih književnih dela, poput filma “Čik” Fatiha Akina, zasnovanog na istoimenom romanu Volfganga Herndorfa, kao i filma “Povratak u Montok” Folkera Šlendorfa, prema pripoveci Maksa Friša.

GoetheFEST 2017 p r o g r am

Prodaja karata po ceni od 250 dinara na blagajni Dvorane Kulturnog centra Beograda.
Radno vreme blagajne svakoga dana od 16 do 21č.

 

Loading...