GoetheFEST 2017 СТВАРНОСТ У ФИКЦИЈИ

06.10.2017-11.10.2017, 20:00

Фестивал савременог немачког филма GoetheFEST који успешно, 6. пут за редом, организују Goethe Institut и Културни центар Београда биће одржан од 6. до 11. октобра 2017. године у Дворани Културног центра Београда под слоганом РЕАЛНОСТ У ФИКЦИЈИ, а потом се програм сели у новосадски и нишки Културни центар.

Овогодишње издање фестивала доноси избор од 11 награђиваних и запажених остварења са овогодишњег Берлинала, као и остварења номинована за Немачку филмску награду, а која потписују аутори као што су Фатих Акин, Фолкер Шлендорф, Томас Арслан…Филмовима из овогодишње немачке продукције заједничко је то да аспекте немачке реалности приказују у згуснутој фикцији. Шта покреће људе, које се трагедије и комедије изнова могу испричати о вечитим константама љубави и смрти, верности и издаје? На та питања покушаће да одговори једанаест филмова, отварајући притом нова питања о Немачкој, о свету и о смислу живота уопште.

Фестивал отвара филм “Вестерн” Валеске Гризебах, који има све карактеристике вестерна – добре, лоше момке, лепе пејзаже, одличну музику… Акциона комедија “Миротворци” Роберта Талхајма прати судбину некадашњих тајних агената Источне Немачке који су остали без посла по уједињењу Немачке, али и добили прилику да покажу своје вештине спасавајући киднапованог агента западнонемачке обавештајне службе у једној далекоисточној земљи… Ту је и филм “Афера Нил-Хилтон” Тарека Салеха, добитника Гран прија на овогодишњем Санденсу. Посебан сегмент програма чини неколико филмова који се баве породичним односима: “Свет Вундерлинових” Данија Левија, “У временима нестајуће светлости” (режија Мати Гешонек) и “Светле ноћи” (Томас Арслан).
VI Goethe Fest приказаће и екранизације познатих књижевних дела, попут филма “Чик” Фатиха Акина, заснованог на истоименом роману Волфганга Херндорфа, као и филма “Повратак у Монток” Фолкера Шлендорфа, према приповеци Макса Фриша.

GoetheFEST 2017 п р о г р ам

Продаја карата по цени од 250 динара на благајни Дворане Културног центра Београда.
Радно време благајне свакога дана од 16 до 21ч.

 

Loading...