ИВАН ГРУБАНОВ Сликати нацију

05.10.2017-02.11.2017, 12:00-20:00

Сликати нацију је серија нових слика Ивана Грубанова која прати уметниково дубоко интересовање за политичку историографију земље и геополитику територије на којој је поникао кроз комплексна истраживања која спроводи и тумачења тих утицајa на појединца.

Продукција нових слика које излаже у Ликовној галерији Културног центра Београда представља континуитет његовог стваралаштва у чијем средишту се налази тематски корпус посвећен заставама које су постале препознатљив елемент који се понавља у његовом раду симболишући појам нације установљен у периоду модерне. Уједно нови радови представљају континуитет ауторског опуса којим се уметник се представио на Бијеналу у Венецији 2015. године у Павиљону Републике Србије, те је ово прилика да се шира културна јавност упозна са актуелним стваралаштвом.
И на изради нове серије слика уметник користи установљену праксу одабира застава националних творевина које на себи садрже карактеристичне националне мотиве, који се техником веза обликују на површини платна, а каснијим процесима наношења слојева боје, бензина и дима на платно покривају, скривају и трансформишу у симболична значења и поруке кроз провокативне ликовне и естетске представе, постављајући ангажована питања о кохезивним одликама данашњих нација, њиховој коресподенцији са актуелном друштвеном реалношћу, могућим развојем појма нације и дејства националних обележја у будућности.

Актуелна поставка Сликање Нације коју чини продукција десетак нових слика великих формата, рађених истом техником и израде веза и акрилика на платну, стога се посматра се као део континуираног пројекта Дим Нација Заставе, и представљају вишегодишње истраживање и тумачење идеолошких, политичких и културолошких аспеката појма нације у којима уметник користи сликарство као одабрани метод.

Иван Грубанов је рођен 1976. у Београду. Дипломирао је сликарство на Факултету ликовних уметности у Београду, где је завршио и последипломске и уметничке докторске студије. Специјалистичке студије завршио је на Ријкс академији у Амстердаму, Делфина Фондација Студио Програм у Лондону и Каза дел Веласкез у Мадриду. На савременој визуелној сцени у земљи и иностранству присутан је од 1999. године. Значајне самосталне изложбе слика, цртежа и инсталација остварио је у угледним институцијама и манифестацијама у земљи и иностранству. Изложбом Уједињене мртве нације у Павиљону Републике Србије представио се на 56. Бијеналу уметности у Венецији, а излагао је и у Loock Galerie у Берлину, Музеју савремене уметности MUSAC у Леону, Центру за савремену уметност Le Grand Cafe у Сент-Назеру, Националном музеју савремене уметности у Атини, Ликовној галерији културног центра Београда, Салону Музеја савремене уметности у Београду, Центру за савремену уметност Stroom у Хагу. Учествовао је на многим групним изложбама у угледним институцијама у Европи и свету као што су Музеј савремене уметности у Кракову, Witte de With у Ротердаму, Stedelijk музеј, SMART Project Space и De Appel у Амстердаму, Drawing Center и Apex Art у Њујорку, Kunsthalle у Берну, Extra City Kunsthal у Антверпену, Музеј Kiasma у Хелсинкију, Henie Onstad Art Center у Ослу, Museu Colecção Berardo у Лисабону, Iaspis у Стокхолму, Модерној галерији у Љубљани, Градској галерији у Прагу, Blackwood Gallery у Торонту, и на бијеналима савремене визуелне уметности у Истанбулу, Солуну, Букурешту, Тирани, Спапорт бијеналу у Бања Луци, Панчеву, Бијеналу у Алжиру (International Festival of Contemporary Art of Algiers). Радови му се налазе у колекцијама Националног музеја савремене уметности у Атини, Музеју савремене уметности у Београду, Музеју уметности у Берну, Deutsche Bank колекцији у Франкфурту и многим другим приватним и државним институцијама.

Loading...