Koncert dua „Shake&Spear“

19.10.2017., 20:00

Sastav Shake and Spear čine violinista Ivan Simeunović i pijanista Milivoje Veljić. Shake & Spear Serbian Show predstavlja koncertni program koji u fokus stavlja srpsku narodnu muziku. Program obuhvata tradicionalne melodije aranžirane za violinu i klavir i dela komponovana u duhu tradicionalne muzike. Takođe, koncept podrazumeva i predstavljanje konteksta i sadržaja kompozicija na upečatljiv i originalni način – izvođači numere najavljuju u dijalogu, kroz originalne stihove autora Milivoja Veljića.  Repertoar  je sastavljen sa idejom da promoviše narodnu tradiciju, da predstavi istoriju naše zemlje i muzike, a u cilju očuvanja narodne tradicije u formi bližoj savremenoj kulturi.

Program:
Anonimni autor                                
Pašona kolo

Vera Milanković
Verin splet
Gradinom cveće cvetalo

Udaću se, majko
Oj, devojko
Kad se ženi pirinc pilav
Čarna goro, puna ti si lada
Sitnu malenu ne uzimaj za ženu

Anonimni autor                                
Svilen konac i Kolo svilenog konca

Nizamski rastanak

Bojan Stanković                               
Sejdefu majka buđaše

Vera Milanković                             
Momačko kolo

Alesandro d’Agostini      
Svita iz Makedonije
Jovano Jovanke
Kaleš bre Anđo
Na Struga dukan da imam
Bolen mi leži Mile Pop Jordanov

Dimitrije O. Golemović
Tri ciganske pesme
Lumaj, Lumaj
Ale Vaso, ćororeja
Tu ja katar

Dušan Radić                       
Igra

Reditelj: Vladan Đurković

Milivoje Veljić je diplomirao na Katedri za klavir, doktorirao na Katedri za kamernu muziku, i zaposlen je na Katedri za solo pevanje FMU u Beogradu, u zvanju višeg umetničkog saradnika. Sviranje klavira je učio kod Svetlane Milošević, Mirjane Žiravac i Branke Žiravac, u čijoj klasi je maturirao u SMŠ Dr Vojislav Vučković. Diplomirao je 2007. godine u klasi prof. Lidije Stanković. Dobitnik je nagrade Fakulteta iz Fonda Jelene Pavlović za najboljeg diplomca Katedre za klavir.
Usavršavao se u oblasti kamerne muzike, kod profesora Jasne Tucović i Miloša Petrovića. Doktorirao je 2014. godine pod mentorstvom prof. Ljudmile Gros-Popović, na temu muzike Sergeja Rahmanjinova za klavirska dua.
Od 2009. godine je umetnički saradnik u klasama prof. emeritus Biserke Cvejić i redovnog profesora Nikole Kitanovskog. Od samog početka svog profesionalnog angažovanja na FMU aktivno učestvuje u ciklusu koncerata Put ka Belkantu, pri čemu je, koncertirajući sa studentima, nastupio u više od dvadeset gradova Srbije.
Bio je zvanični pijanista 43. međunarodnog takmičenja Muzičke omladine Beograda, tri festivala Obzorja na Tisi u Novom Bečeju, dva međunarodna takmičenja solo pevača Lazar Jovanović u Beogradu, kao i međunarodnog takmičenja Nikola Cvejić u Rumi.
Sa Muzičkom produkcijom RTS i Narodnim pozorištem u Beogradu sarađivao je u više puta. Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije i Muzičko opersko teatarske organizacije. Osnivač je dua Shake&Spear.

Ivan Simeunović je završio SMŠ Živorad Grbić u Valjevu nakon čega je diplomirao na fmu u Beogradu u klasi profesora Ljubimira Mihailovića i profesorke Madlen Stokić Vasiljević. Tokom školovanja je učestvovao na brojnim muzičkim takmičenjima i festivalima, kako regionalnim i republičkim, tako i internacionalnim. U periodu od 2000. do 2004. godine je nastupao širom Evrope sa gudačkim ansablima i ad hoc sastavima izvodeći klasičnu, etno i džez muziku.
Učestvovao je na 2. Internacionalnom Mocart kursu u Narniju (Italija, 2012), kao i na letnjim seminarima u Starom Gradu (Hrvatska), gde je takođe koncertirao sa profesorima iz Nemačke i regiona.
Bio je dugogodišnji član gudačkog kvinteta Infinity i gudačkog kvarteta Del Gesu. Sa oba sastava je nastupao širom Srbije i u inostranstvu. Tom prilikom je sa pomenutim sastavima, održao serije koncerata na muzičkim svečanostima, festivalima, javnim dešavanjima uključujući, trajne snimke i televizijske i radio nastupe. Od 2009. do 2012. godine honorarno radi kao član Simfonijskog orkestra Beograda, a od 2013. godine i uglednog  gudačkog sastava Kraljevski gudači Sv. Đorđa. Sa RSO Beograda je učestvovao u snimanju dela klasičnog simfonijskog repertoara, kao i kompozicija savremenih domaćih i stranih kompozitora.
Član je sastava Two of Us i Nemanja Nikolić trio.Trenutno radi u MŠ Josif Marinković u Beogradu kao profesor kamerne muzike i orkestra.

Loading...