Koнцерт дуа „Shake&Spear“

19.10.2017., 20:00

Састав Shake and Spear чине виолиниста Иван Симеуновић и пијаниста Миливоје Вељић. Shake & Spear Serbian Show представља концертни програм који у фокус ставља српску народну музику. Програм обухвата традиционалне мелодије аранжиране за виолину и клавир и дела компонована у духу традиционалне музике. Такође, концепт подразумева и представљање контекста и садржаја композиција на упечатљив и оригинални начин – извођачи нумере најављују у дијалогу, кроз оригиналне стихове аутора Миливоја Вељића.  Репертоар  је састављен са идејом да промовише народну традицију, да представи историју наше земље и музике, а у циљу очувања народне традиције у форми ближој савременој култури.

Програм:
Анонимни аутор                                
Пашона коло

Вера Миланковић
Верин сплет
Градином цвеће цветало

Удаћу се, мајко
Ој, девојко
Кад се жени пиринц пилав
Чарна горо, пуна ти си лада
Ситну малену не узимај за жену

Анонимни аутор                                
Свилен конац и Коло свиленог конца

Низамски растанак

Бојан Станковић                               
Сејдефу мајка буђаше

Вера Миланковић                             
Момачко коло

Алесандро д’Агостини      
Свита из Mакедоније
Јовано Јованке
Калеш бре Анђо
На Струга дукан да имам
Болен ми лежи Миле Поп Јорданов

Димитрије О. Големовић
Три циганске песме
Лумај, Лумај
Але Васо, ћорореја
Ту ја катар

Душан Радић                       
Игра

Редитељ: Владан Ђурковић

Миливоје Вељић је дипломирао на Катедри за клавир, докторирао на Катедри за камерну музику, и запослен је на Катедри за соло певање ФМУ у Београду, у звању вишег уметничког сарадника. Свирање клавира је учио код Светлане Милошевић, Мирјане Жиравац и Бранке Жиравац, у чијој класи је матурирао у СМШ Др Војислав Вучковић. Дипломирао је 2007. године у класи проф. Лидије Станковић. Добитник је награде Факултета из Фонда Јелене Павловић за најбољег дипломца Катедре за клавир.
Усавршавао се у области камерне музике, код професора Јасне Туцовић и Милоша Петровића. Докторирао је 2014. године под менторством проф. Људмиле Грос-Поповић, на тему музике Сергеја Рахмањинова за клавирска дуа.
Од 2009. године је уметнички сарадник у класама проф. емеритус Бисерке Цвејић и редовног професора Николе Китановског. Од самог почетка свог професионалног ангажовања на ФМУ активно учествује у циклусу концерата Пут ка Белканту, при чему је, концертирајући са студентима, наступио у више од двадесет градова Србије.
Био је званични пијаниста 43. међународног такмичења Музичке омладине Београда, три фестивала Обзорја на Тиси у Новом Бечеју, два међународна такмичења соло певача Лазар Јовановић у Београду, као и међународног такмичења Никола Цвејић у Руми.
Са Музичком продукцијом РТС и Народним позориштем у Београду сарађивао је у више пута. Члан је Удружења музичких уметника Србије и Музичко оперско театарске организације. Оснивач је дуа Shake&Spear.

Иван Симеуновић је завршио СМШ Живорад Грбић у Ваљеву након чега је дипломирао на фму у Београду у класи професора Љубимира Михаиловића и професорке Мадлен Стокић Васиљевић. Током школовања је учествовао на бројним музичким такмичењима и фестивалима, како регионалним и републичким, тако и интернационалним. У периоду од 2000. до 2004. године је наступао широм Европе са гудачким ансаблима и ad hoc саставима изводећи класичну, етно и џез музику.
Учествовао је на 2. Интернационалном Моцарт курсу у Нарнију (Италија, 2012), као и на летњим семинарима у Старом Граду (Хрватска), где је такође концертирао са професорима из Немачке и региона.
Био је дугогодишњи члан гудачког квинтета Infinity и гудачког квартета Del Gesu. Са оба састава је наступао широм Србије и у иностранству. Том приликом је са поменутим саставима, одржао серије концерата на музичким свечаностима, фестивалима, јавним дешавањима укључујући, трајне снимке и телевизијске и радио наступе. Од 2009. до 2012. године хонорарно ради као члан Симфонијског оркестра Београда, а од 2013. године и угледног  гудачког састава Краљевски гудачи Св. Ђорђа. Са РСО Београда је учествовао у снимању дела класичног симфонијског репертоара, као и композиција савремених домаћих и страних композитора.
Члан је састава Two of Us и Немања Николић трио.Тренутно ради у МШ Јосиф Маринковић у Београду као професор камерне музике и оркестра.

Loading...