Koncert flautistkinje Jovane Lazić i pijaniste Marka Bogdanovića

23.10.2017., 21:00

Program:
Šarl-Mari Vidor
Svita za flautu i klavir, op. 34
Moderato
Scherzo – Allegro vivace
Romance – Andantino
Final – Vivace

Žil Muke Sonata
Panova frula, op. 15
Pan et les bergers – Allegro giocoso
Pan et les oiseaux – Adagio
Pan et les nymphes – Allegro molto vivace

Sesil Šaminad
Serenade aux etoiles, op. 142

Joakim Andersen
Koncertni kompad, op. 3

Jovana Lazić (Beograd, 1985) je stekla osnovno muzičko obrazovanje u klasi prof. Ivane Aleksić u MŠ Stanislav Binički i MŠ Vojislav Vučković. Završila je SMŠ Stanković u klasi  prof. Jelene Draškoci. Diplomirala je 2009. godine na FMU u Beogradu u klasi Prof. Ljubiše Jovanovića. Tokom školovanja se upoznaje i sa tehnikom sviranja traverzo flaute. Bila je stalni član Baroknog ansambla FMU. Dobitnica je brojnih nagrada na festivalima i takmičenjima.
Bila je stipendista internacionalnog kampa za mlade talente Interlochen art camp u Mičigenu (u konkurenciji nekoliko hiljada mladih talenata). Usavršava kod renomiranih svetskih profesora.
Sarađivala je sa orkestrom Beogradske filharmonije, a od 2009. godine honorarno svira drugu flautu i pikolo flautu u orkestru Pozorišta na Terazijama. Od 2010. godine ima status slobodnog umetnika i održava brojne resitale po renomiranim galerijama i ustanovama kulture u Beogradu i okolini.
Bila je angažovana na mestu druge flaute sa pikolom u Novom simfonijskom orkestru Makris fondacije, kao i od strane orkestra Narodnog pozorišta kao izvođač binske muzike. Učestvovala je u izvođenju premijere opere Uda Cimermana Bela ruža u okviru projekta Sofije Perović.

Marko Bogdanović (Beograd, 1982) je maturirao na odseku za klavir MŠ dr Vojislav Vučković u klasi prof. Branke Žiravac-Jeremić. Završio je i nižu muzičku školu na odseku za solo-pevanje u MŠ Mokranjac u klasi  prof. Georgija Minova. Diplomirao je na odseku za klavir FMU u Beogradu (2009), a tokom studija učio je u klasama prof. Aleksandra Šandorova i prof. Aleksandre Pavlović. Studirao je i na odseku za dirigovanje u klasi prof. Stanka Šepića. Trenutno je student doktorskih studija klavira u klasi prof. Jokut Mihailović.
Dobitnik je nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima, od kojih su najznačajnije druge nagrade na Međunarodnom konkursu Nikolaj Rubinštajn (Pariz, 1997) i na Međunarodnom konkursu mladih pijanista Frederik Šopen (Rim, 1998), kao i prva nagrada na Republičkom takmičenju u Beogradu (1999). Tokom školovanja koncertirao je kao solista i u ansamblu u Srbiji, i u inostranstvu. Od značajnijih koncerata izdvaja se nastup s ansablom Vojske Srbije Stanislav Binički. Dugogodišnji je član Prvog beogradskog pevačkog društva, gde je radio i kao asistent dirigenta.
Trenutno je zaposlen kao umetnički saradnik u MŠ Davorin Jenko i MŠ Josif Marinković, a takođe je angažovan kao honorarni saradnik Opere Narodnog pozorišta u Beogradu. Kao oficijelni umetnički saradnik učestvovao je u realizaciji međunarodnih konkursa Davorin Jenko u Beogradu, Petar Konjović u Beogradu, Premio Clivis u Rimu, Gianluca Campochiaro u Kataniji (Sicilija), kao i majstorskog kursa Glasbeno proletje na gradu Podsreda u Sloveniji. Gaji veliko interesovanje za novije tendencije u savremenoj umetničkoj muzici, muzički teatar, performans i muzičku produkciju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Loading...