Koncert soprana Ksenije Celner i pijaniste Feliksa Džastina

30.10.2017., 20:00

Na koncertu će se predstaviti Ksenija Celner (Srbija) i Feliks Džastin (Indonezija), koji žive i rade u Holandiji. Pijanista će izvesti čuvenu kompoziciju Slike sa izložbe M. P. Musorgskog, dok će zajednički izvesti arije iz opera G. F. Hendla.

Program:
Modest Petrovič Musorgski
Slike sa izložbe
Promenada (Šetnja)

Gnom
Promenada
Srednjovekovni zamak
Promenada
Vrt  Tuleri
Bidlo (teretna kola na ogromnim točkovima, zapregnuta volovima)
Promenada
Balet pilića u ljuskama
Dva Jevreja, bogati i siromašni
Promenada
Limož
Katakombe
Sa mrtvima na mrtvom jeziku
Koliba na pilećim nogama (Baba Jaga)
Vrata vitezova (u prestonom gradu Kijevu)

Georg Fridrih Hendl
Dunque i lacci d’un volto…ah, crudel!, arija Arimde iz 2. čina opere Rinaldo

Amor è qual vento, arija Dorinde iz 3. čina opere Orlando

Ma quando tornerai, arija Alčine iz 3. čina opere Alčina

Biografije:
Sopran Ksenija Celner je započela muzičko obrazovanje u MŠ Mokranjac na odseku za violinu, i nastavila na odseku za solo pevanje diplomirajući u MŠ Jovan Bandur u klasi prof. Maje Đokić. Master diplomu je stekla na Konzervatoriujumu u Utrehtu u klasi renonomiranog soprana Šarlote Marhjono. Usavršavala se na majstorskim kursevima Dame Eme Kirkbi, Dame En Murej, Debre Jork i Dženet Vilijams.
Snažno scensko prisustvo i talenat za komediju, pružili su joj, još tokom studija, priliku da kreira uloge iz lirsko-koloraturnog žanra i orjentiše se prvenstveno ka operskom repertoaru. Od uloga izvedenih izdvajaju se Armida u Rinaldu (G. F. Hendl), Prva dama u Čarobnoj fruli (V. A. Mocart), Serpina u Služavki gospodarici (Đ. B. Pergolezi), Kontesa di Folevile u Putu za Rems (Đ. Rosini), Ciganka Pepa u Osveti Ciganke (A. L. Moreira) i Dafne u Apolonu i Dafne (G.F. Hendl). Godine 2016. osniva Gradsku operu Utrehta gde se kao glavni i odgovorni producent fokusira na produkciji kratkih operskih formi koje kroz inovativna scenska rešenja komunicira na neposredan način sa modernom publikom. Kao strani dopisnik, od 2014. godine objavljuje tekstove u magazinu Muzika klasika gde se fokusira na izveštaje sa svetskih festivala i ekskluzivne intervjue sa renonomiranim izvođačima svetske muzičke secne. Od 2016. godine je član operskog hora Opere zaud u Holandiji.

Pijanista Feliks Džastin poreklom iz Surabaje u Indoneziji, je početo da svira klavir kada je imao 4 godine. Učio je klavir i električne orgulje u Jamaha školi za talente. Nakon osvojenih nagrada na međunarodnim Jamaha takmičenjima u kategoriji klavira, nastavio je školovanje na Muzičkom konzervatoriujumu u Utrehtu u klasi prof. Henri Keldera. Tokom studija se usavršavao na Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu u klasi prof. Edne Stern, kao i na Univerzitetu za muziku i scensku umetnost u Beču u klasi prof. Karl Barta. Pohađao je kurseve renomiranih pijanista, poput Elizabete Leonskaje, Danijela Vejenberga, Igora Rome i Barbare Grajevske. Dobitnik je brojnih nagrada, od kojih se izdvajaju posebna nagrada Emira Stejenberga, nagrada Prjatelja umetnosti koju dodeljuje Kulturni centar u Tilburgu i nagrada Univerziteta umetnosti u Utrehtu, zahvaljujući kojoj se usavršavao i u Japanu (2015). Imao je čast da nastupi na zvaničnom danu posete Utrehtu Njihovih Visočanstava holandske kraljice Maksime i belgijske kraljice Matilde. Od 2012. godine aktivno nastupa kao član dua sa španskim saksofonistom Bernardom Pariljom. Kao koncertni pijanista često nastupa sa pevačima. Kao član dua, sa holandskim Šarlotom Hauberg, je nastupao u okviru majstorskog kursa Šubertovog udruženja (2015), nakon čega je usledila turneja širom kraljevine Holandije (Koncertgebau u Amsterdamu i De dulena u Roterdamu). Kao član dua Samskita sa tenorom Satrijom Krišnom, osvojio je treću nagradu, kao i nagrade omladinskog žirija i publike na renomiranom međunarodnom takmičenju Lied Duo u Groningenu.

Loading...