Koнцерт сопрана Ксеније Целнер и пијанисте Феликса Џастина

30.10.2017., 20:00

На концерту ће се представити Ксенија Целнер (Србија) и Феликс Џастин (Индонезија), који живе и раде у Холандији. Пијаниста ће извести чувену композицију Слике са изложбе М. П. Мусоргског, док ће заједнички извести арије из опера Г. Ф. Хендла.

Програм:
Модест Петрович Мусоргски
Слике са изложбе
Променада (Шетња)

Гном
Променада
Средњовековни замак
Променада
Врт  Тулери
Бидло (теретна кола на огромним точковима, запрегнута воловима)
Променада
Балет пилића у љускама
Два Јевреја, богати и сиромашни
Променада
Лимож
Катакомбе
Са мртвима на мртвом језику
Колиба на пилећим ногама (Баба Јага)
Врата витезова (у престоном граду Кијеву)

Георг Фридрих Хендл
Dunque i lacci d’un volto…ah, crudel!, арија Аримде из 2. чина опере Риналдо

Amor è qual vento, арија Доринде из 3. чина опере Орландо

Ma quando tornerai, арија Алчине из 3. чина опере Алчина

Биографије:
Сопран Ксенија Целнер је започела музичко образовање у МШ Мокрањац на одсеку за виолину, и наставила на одсеку за соло певање дипломирајући у МШ Јован Бандур у класи проф. Маје Ђокић. Мастер диплому је стекла на Конзерваториујуму у Утрехту у класи ренономираног сопрана Шарлоте Мархјоно. Усавршавала се на мајсторским курсевима Даме Еме Киркби, Даме Ен Муреј, Дебре Јорк и Џенет Вилијамс.
Снажно сценско присуство и таленат за комедију, пружили су јој, још током студија, прилику да креира улоге из лирско-колоратурног жанра и орјентише се првенствено ка оперском репертоару. Од улога изведених издвајају се Армида у Риналду (Г. Ф. Хендл), Прва дама у Чаробној фрули (В. А. Моцарт), Серпина у Служавки господарици (Ђ. Б. Перголези), Контеса ди Фолевиле у Путу за Ремс (Ђ. Росини), Циганка Пепа у Освети Циганке (А. Л. Мореира) и Дафне у Аполону и Дафне (Г.Ф. Хендл). Године 2016. оснива Градску оперу Утрехта где се као главни и одговорни продуцент фокусира на продукцији кратких оперских форми које кроз иновативна сценска решења комуницира на непосредан начин са модерном публиком. Као страни дописник, од 2014. године објављује текстове у магазину Музика класика где се фокусира на извештаје са светских фестивала и ексклузивне интервјуе са ренономираним извођачима светске музичке сецне. Од 2016. године је члан оперског хора Опере зауд у Холандији.

Пијаниста Феликс Џастин пореклом из Сурабаје у Индонезији, је почето да свира клавир када је имао 4 године. Учио је клавир и електричне оргуље у Јамаха школи за таленте. Након освојених награда на међународним Јамаха такмичењима у категорији клавира, наставио је школовање на Музичком конзерваториујуму у Утрехту у класи проф. Хенри Келдера. Током студија се усавршавао на Краљевском музичком колеџу у Лондону у класи проф. Едне Стерн, као и на Универзитету за музику и сценску уметност у Бечу у класи проф. Карл Барта. Похађао је курсеве реномираних пијаниста, попут Елизабете Леонскаје, Данијела Вејенберга, Игора Роме и Барбаре Грајевске. Добитник је бројних награда, од којих се издвајају посебна награда Емира Стејенберга, награда Прјатеља уметности коју додељује Културни центар у Тилбургу и награда Универзитета уметности у Утрехту, захваљујући којој се усавршавао и у Јапану (2015). Имао је част да наступи на званичном дану посете Утрехту Њихових Височанстава холандске краљице Максиме и белгијске краљице Матилде. Од 2012. године активно наступа као члан дуа са шпанским саксофонистом Бернардом Париљом. Као концертни пијаниста често наступа са певачима. Као члан дуа, са холандским Шарлотом Хауберг, је наступао у оквиру мајсторског курса Шубертовог удружења (2015), након чега је уследила турнеја широм краљевине Холандије (Концертгебау у Амстердаму и Де дулена у Ротердаму). Као члан дуа Самскита са тенором Сатријом Кришном, освојио је трећу награду, као и награде омладинског жирија и публике на реномираном међународном такмичењу Lied Duo у Гронингену.

Loading...