Koncert violinistkinje Katarine Đorđević i pijanistkinje Slađane Gajić

16.10.2017., 21:00

Katarina Đorđević je u Londonu, tokom studija, stekla iskustvo kao koncertmajstor i članica brojnih ansambla specijalizovanih za izvođenje barokne i klasične muzike na istorijskim instrumentima. Beogradskoj publici će se predstaviti sonatama i koncertom V. A. Mocarta.

Program:
Volfgang Amadeus Mocart
Sonata za violinu i klavir br. 25 u F–duru, KV 377 (374e)
Allegro
Andante (tema i 6 varijacija)
Tempo di Menuetto

Koncert za violinu br. 3 u G–duru, KV 216
I Allegro

Sonata za violinu i klavir br. 26 u B–duru, KV 378 (317d)
Allegro moderato
Andantino sostenuto e cantabile
Allegro (Rondeau)

 

Biografije:
Katarina Đorđević (Beograd, 1991) je zavšrila Osnovnu i SMŠ Stanković kod profesorke Mirjane Asurdžić. Nakon osnovnih akademskih studija violine u klasi profesorke Vesne Stanković na FMU u Beogradu, titulu mastera muzičke umetnosti stekla je na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu gde je studirala baroknu violinu na Odseku za istorijsko izvođenje kod profesora Sajmona Stendidža. U Londonu je, kao studentkinja i samostalna umetnica, stekla bogato iskustvo kao koncertmajstor i članica brojnih ansambla specijalizovanih za izvođenje barokne i klasične muzike na istorijskim instrumentima. U Srbiji i regionu redovno nastupa kao koncertmajstor Novog simfonijskog orkestra Makris i Nove beogradske opere, i kao koncertmajstor i solista srpskog ogranka baroknog ansambla New Trinity Baroque i beogradskog Studija za ranu muziku. U Velikoj Britaniji nastavlja da nastupa sa ansamblima i orkestrima koji se bave izvođenjem muzike na istorijskim instrumentima kao gostujući umetnik. Redovno nastupa u londonskom Royal Festival Hall sa Florilegium orkestrom i u orkestru tradicionalnog engleskog Hajdn festivala. Kao mentorka za violinu i violu Beogradske barokne akademije, sa svojim studentima nastupila je tokom 2016. i 2017. godine u KC Rex, u Muzičkoj galeriji Kolarca i u Crkvi Sv Petra u Beogradu. Sa čembalistkinjom Sofijom Perović je premijerno izvela delo Astralne sentence kompozitorke Milice Rogulje, koja im je i posvetila kompoziciju. Od 2011. do 2013. godine je bila primalac stipendije Dositeja Fonda za mlade talente RS. Od 2016. godine je samostalni umetnik i član Udruženja muzičkih umetnika Srbije.

Slađana Gajić (klavir) je završila srednje muzičko obrazovanje na tri odseka: klavir i teoretski odsek u MŠ Josip Slavenski i solo pevanje u MŠ Stanković u Beogradu. Klavir je diplomirala i magistrirala u klasi prof. Tijane Humo Rajevac na FMU u Beogradu. Dobitnik je nagrade Radmila Đorđević FMU kao klavirski saradnik. Tokom studija je bila demonstrator, a kasnije klavirski saradnik u MŠ Stanković, kao i na Prištinskoj akademiji umetnosti u Zvečanu. Nastupala je kao solista i klavirski saradnik sa horovima i pevačima. Radila je tri godine kao profesor klavira na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. Nastupa kao klavirski saradnik na koncertima u Norveškoj, na poziv hora. Od 2009. godine svira u Beogradskoj filharmoniji kao klavirski saradnik, i instrumentalista na instrumentima sa dirkama.

 

Loading...