13. festival SLOBODNA ZONA

02.11.2017-06.11.2017, 15:00

13. izdanje festivala Slobodna Zona publici u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, od 1. do 6. novembra,  predstaviće više od 40 angažovanih igranih i dokumentarnih filmova iz celog sveta.

U okviru međunarodne selekcije koju je pripremila dugogodišnja selektorka festivala Branka Pavlović, publika će imati prilike da vidi dva dobitnika nagrada sa Berlinala: igrani film Leto 1993 (DKC, 5.nov,15:00) rediteljke Karle Simon (najbolji film u selekciji Generacija K+ i nagrada glavnog žirija za najbolji debitantski film) i dokumentarac Ja nisam tvoj crnja u režiji Raula Peka (DKC, 6.nov, 21:00), koji je u Berlinu zapamćen po ovacijama (Nagrada publike, Panorama). Na programu su čak tri filma u najužem izboru za Evropsku filmsku nagradu (EFA), dokumentarni film Pričest rediteljke Ane Zamjecke, Leto 1993, u kategoriji evropsko otkriće godine, kao i film Ćambra, Jonasa Karpinjana, nominovan za najbolji igrani film. Dokumentarni mjuzikl Dan oslobođenja, koji će u Beogradu, Nišu i Novom Sadu otvoriti Slobodnu Zonu, svakako je jedna od glavnih atrakcija festivala. Izuzetan spoj nikada viđenih snimaka sa ulica Pjongjanga kombinovan je sa sjajnim obradama muzičkog klasika Moje pesme, moji snovi i nekih od najvećih hitova grupe Laibach. U specifičnom kontekstu Severne Koreje oni dobijaju na aktuelnosti i snazi. Film je pun humorističkih momenata ali i istinskih uvida članova benda i reditelja Travika o prirodi slobode i (ne)moći ideologije i cenzure. Božanski poredak (DKC, 2. nov, 21:00) rediteljke Petre Bjondine Folpe je švajcarski kandidat za Oskara 2018 i duhovita priča o Nori, mladoj supruzi, majci i domaćici iz jednog sela u švajcarskim Alpima koja se početkom sedamdesetih bori za pravo glasa za žene – najpre u svojoj kući a zatim i u široj zajednici. Do 1971. godine žene u Švajcarskoj nisu imale pravo glasa, a sve do 1988. mogle su da rade samo ukoliko bi im muževi to pismeno dozvolili, jer „takav je zakon“.

Novi selektorski tandem – Jelena Maksimović, montažerka i Ivan Bakrač, reditelj postarali su se za zanimljiv i bogat regionalni takmičarski program, u okviru kog će biti prikazano 10 dugometražnih i 10 kratkometražnih dokumentranih, igranih i eksperimentalnih filmova pod nazivom „Ka kolektivnoj nežnosti“. U pitanju su strukturalno i tematski različita ostvarenja koje spaja momenat nežnosti u autorskom pristupu izražen kroz borbu za ravnopravnost i slobodu.

Od dugometražnih filmova ove selekcije ističe se film Alena Drljevića Muškarci ne plaču (DKC, 3.nov, 19:00), koji je premijerno prikazan na festivalu u Karlovim Varima gde je osvojio dve nagrade. Preciznim rediteljskim postupkom reditelja i uz neverovatne glumačke bravure najboljih regionalnih glumaca, ovaj dugometražni igrani film predstavlja jedinstven osvrt na posledice raspada Jugoslavije. Ne bi trebalo propustiti ni dugometražni dokumentarni film renomiranog hrvatskog autora Gorana Devića Buffet željezara (DOB, 5.nov, 20:00), o zatvaranju bifea koji se nalazi na ulazu jedne od najvećih fabrika gvožđa u istočnoj Evropi. Preciznim opservacijskim pristupom, reditelj prati živote i planove za budućnost vlasnika kafane i njihovih gostiju. Film je prikazan na velikom broju međunarodnih festivala gde je osvojio brojne nagrade. Publika će imati priliku i da pogleda film koji je premijerno prikazan u Lokarnu, Mrtva nacija, uzbudljivi dokumentarni esej-film rumunskog autora Radu Jude-a koji, u poslednjih nekoliko godina, svojom kreativnošću u filmskom jeziku i strukturi iznenađuje i uzbuđuje svetsku publiku. Film je napravljen od skoro otkrivenih crno-belih fotografija i bavi se antisemitizmom u Rumuniji 30-ih i 40-ih godina. Uz minimalnu, ali efektnu kombinaciju slike i zvuka publika će imati priliku da prisustvuje jedinstvenom filmskom doživljaju koji otkriva surove detalje uvek aktuelne istorijske teme.

Stručni žiri festivala dodeliće nagrade za Najbolji angažovani film u Regionalnoj i Međunarodnoj konkurenciji. Nagradu za Najbolji film u okviru selekcije 14+, dodeliće srednjoškolski žiri – Slobodna Zona Junior. Već tradicionalna Nagrada publike festivala Slobodna Zona, biće dodeljena filmovima koji su tokom festivala ostavili najsnažniji utisak na posetioce.

Slobodna Zona, tradicionalno, ima bogat prateći program: 5 specijalnih projekcija, Masterklaseve, Noćne razgovore i dnevni govorni program Na kafi sa autorom.

U nedelju 5. novembra u Kinoteci, Piter Kinoj održaće interaktivni Masterklas na engleskom jeziku pod nazivom Editing Human Right Films, u okviru kog će publiku upoznati sa angažovanim pristupom filmu i modelu rada producentske kuće Skulight sa mladim ljudima. Masterklas je otvoren za studente filmskih škola, filmske profesionalce, aktiviste i zainteresovane ljubitelje filma. Svi zainteresovani mogu da se prijave putem online formulara na sajtu festivala do 1. novembra.

Od petka 3. do nedelje 5. novembra u DKC-u, odmah posle projekcija filmova Muškarci ne plaču, Život od milijun dolara i Škola za buntovnike, predviđen je neizostavan prateći program Slobodne Zone – Noćni razgovori čiji je urednik Ivan Milenković. Publika će imati priliku da u prisustvu autora i eksperata razgovara o aktuelnim temama koje pokreću ova tri filma – koji su to politički mehanizmi koji ranjavaju duše, da li su demokratkse države izgubile zanimanje za svoje građane i zašto se ideja obrazovanja tako brzo urušava.

I ove godine u Muzičkoj kući Metropolis za predstavnike medija i poznavaoce filma održava se program na Kafi sa autorom. Prvi gosti biće članovi ekipe filma Dan oslobođenja i grupe Laibach. Tokom čitavog festivala, sve do 6. novembra ova druženja sa gostima Slobodne Zone vodiće rediteljka Jelena Gavrilović.

Festival su podržali: Ministarstvo kuture i informisanja Republike Srbije, Rekonstrukcija Ženski fond,  Francuski institut u Srbiji, Grad Beograd, Kanadska ambasada u Beogradu i Ambasada Kraljevine Norveške.

Program festivala u Dvorani KCBa.

Više informacija dostupno je na sajtu festivala http://freezonebelgrade.org/
Dobro došli u Slobodnu Zonu!

Loading...