14. međunarodni festival „Čembalo, živa umetnost“: „DIH.respiro“

06.11.2017., 21:00

Na Festivalu će se predstaviti čembalistkinja Paola Erdas i pleasčica i koreografkinja Daša Grgič iz Italije.
O projektu DIH.respiro umetnice kažu: Ovaj performans je nastao kao dijalog između rane muzike i savremenog plesa, vođen ritmom disanja koji prenosi pokret tela. Čin disanja proizilazi iz tišine i kreće se od spolja ka unutra, od unutra ka spolja u neprekidno pulsirajućem pokretu. To je dah života koji daruje našem telu dušu i razum. Performans stimuliše slušanje, identifikovanje muzike telom i tela muzikom. Takođe je na neki način veličanje života u kom su telo i duša, bolno razdvojeni u našoj kulturi, doživljeni kao celina.

Program:
Ascolto.Listening.Slušanje

Silenzio.Silence.Tišina

Cuore.Heart.Srce

Improvvisazione.Improvissation.Imporvizacija

Anima.Soul.Duša
Anonimni autor             
Bel fiore dança (Codex Faenza)

Preghiera.Prayer.Molitva
Frančesko Landini (1325–1397) 
L’Alma mia piange

Sofferenza.Suffering.Patnja

Silenzio.Silence.Tišina

Amore.Love.Ljubav
Žak Galo (ca. 1625 – dopo 1690)
La Malassise

Ricordo.Memory.Sećanje
Šarl Muton (ca. 1626 – ca 1699)    
La belle Florentine

Farfalla.Butterfly.Leptir
Šarl Muton     
La belle Espagnole

Dih.breath.Dah
Enmon Gotje (1575–1651)             
Chaconne ou La Cascade de Mr de Launay
Trascrizione di Hopkinson Smith

Paola Erdas (Sardinija) je nakon studija u Veneciji, nastavila četvorogodišnje studije na Mocarteumu u Salcburgu u klasi Keneta Gilberta. Tokom školovanja je razvila muzički pristup u kojem su strogo povezani istraživanje i izvođačka praksa. Godine 1996. je osnovala ansambl JANAS, zajedno sa virtuozom Lorencom Kavasanatijem. Pod njenim vođstvom, ovaj ansambl se povećao i izvodili su programe tumačene na istorijski način. Predaje čembalo na Konzervatorijumu Trsta i Mesine u Italiji. Posebno je zainteresovana za rane kompozicije za čembalo, i kombinuje izvođačku aktivnost sa muzikološkim istraživanjima, koja objavljuje Ut Orpheus Edizioni.
Njeni solo kompakt diskovi (snimljeni na dragocenim istorijskim instrumentima) su odlično primljeni od strane internacionalne kritike. Godine 2010. je obeleženo 500 godina od rođenja Antonija de Kabezona, i ovom prilikom je Paola Erdas objavila dva toma posvećena španskim genijima – La Tecla de l’Alma i prvi tom edicije Obras de Musica (izdavač: Ut Orpheus). Takođe sarađuje sa lautistom Rolfom Lislevandom istražujući vezu između laute i čembala u francuskim delima. Sa indijskim perkusionistom Šjamalom Mitrom je istraživala mogućnosti kombinovanja zvuka čembala i table, u okviru projekta A Night in Goa. Od 2014. godine sarađuje sa pevačicom i lautistkinjom Klaudijom Kafanji, istražujući poeziju Cristina da Pizzano (kasni XIV vek). Zajedno sa mecosopranom Juliette de Banes Gardonne, započela je muzikološko izvođački projekat Progetto Narciso, o kantatama Kristofara Karesanea. Nastupala jena prestižnim međunarodnim festivalima.

Daša Grgič (Trst), plesačica, koreografkinja i pedagog, je završila Nikolais-Louis Technique Teacher Certificate Program (NLTTCP) u Firenci, priznat od Nikolais Foundation for Dance of New York, koji je deo Nacionalnog kursa za edukaciju plesača u Bolonji.
Usavršavala se u trupi Arearea koju vodi Roberto Kokoni. Edukaciju je nastavila pod mentorstvom Kerolin Karlson. Nastupala je u produkcijama pozorišta Slovene Permanent Theatre Trieste, kao i na turnejama po Evropi i Aziji. Predaje savremeni ples i druge predmete u različitim školama, a takođe predaje na majstorskim kursevima, kao i u kampovima u Italiji i izvan zemlje. Učestvovala je u međunarodnom projektu za vizualne i izvođačke umetnosti, koje je podržala Evropska unija. Član je žirija za savremene ples na više takmičenja u Italiji i Sloveniji.
Godine 2011. je osmislila performans plesni teatar Val, na muziku Aleksija Obri Karlsona. Dve godine kasnije je bila autor novog solo performansa BodyunTitled. Ovaj projekat je osvojio prvu nagradu na festivalu SidebySide u Dizeldorfu, a takođe je predstavljen u Tanzhaus Nrw Düsseldorf kao i na Festival June events Paris. Projekat BodyunTitled je predstavljen na festivalima širom sveta. Sarađuje sa glumcima, muzičarima, režiserima, video-umetnicima. Godine 2014. je dobila veoma značajno priznanje kao izvođač i pedagog Listina Mete Vidmar, koje dodeljuje Javni fond za kulturu Republike Slovenije.

Koncert se realizuje u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu

 

Loading...