14. међународни фестивал „Чембало, жива уметност“: „DIH.respiro“

06.11.2017., 21:00

На Фестивалу ће се представити чембалисткиња Паола Ердас и плеасчица и кореографкиња Даша Гргич из Италије.
О пројекту DIH.respiro уметнице кажу: Овај перформанс је настао као дијалог између ране музике и савременог плеса, вођен ритмом дисања који преноси покрет тела. Чин дисања произилази из тишине и креће се од споља ка унутра, од унутра ка споља у непрекидно пулсирајућем покрету. То је дах живота који дарује нашем телу душу и разум. Перформанс стимулише слушање, идентификовање музике телом и тела музиком. Такође је на неки начин величање живота у ком су тело и душа, болно раздвојени у нашој култури, доживљени као целина.

Програм:
Ascolto.Listening.Слушање

Silenzio.Silence.Тишина

Cuore.Heart.Срце

Improvvisazione.Improvissation.Импорвизација

Anima.Soul.Душа
Aнонимни аутор             
Bel fiore dança (Codex Faenza)

Preghiera.Prayer.Молитва
Франческо Ландини (1325–1397) 
L’Alma mia piange

Sofferenza.Suffering.Патња

Silenzio.Silence.Тишина

Amore.Love.Љубав
Жак Гало (ca. 1625 – dopo 1690)
La Malassise

Ricordo.Memory.Сећање
Шарл Мутон (ca. 1626 – ca 1699)    
La belle Florentine

Farfalla.Butterfly.Лептир
Шарл Мутон     
La belle Espagnole

Dih.breath.Дах
Енмон Готје (1575–1651)             
Chaconne ou La Cascade de Mr de Launay
Trascrizione di Hopkinson Smith

Паола Ердас (Сардинија) је након студијa у Венецији, наставила четворогодишње студије на Моцартеуму у Салцбургу у класи Кенета Гилберта. Током школовања је развила музички приступ у којем су строго повезани истраживање и извођачка пракса. Године 1996. је основала ансамбл JANAS, заједно са виртуозом Лоренцом Кавасанатијем. Под њеним вођством, овај ансамбл се повећао и изводили су програме тумаченe на историјски начин. Предаје чембало на Koнзерваторијуму Трста и Месине у Италији. Посебно је заинтересована за ране композиције за чембало, и комбинује извођачку активност са музиколошким истраживањима, која објављује Ut Orpheus Edizioni.
Њени соло компакт дискови (снимљени на драгоценим историјским инструментима) су одлично примљени од стране интернационалне критике. Године 2010. је обележено 500 година од рођења Антонија де Кабезона, и овом приликом је Паола Ердас објавила два тома посвећена шпанским генијима – La Tecla de l’Alma и први том едиције Obras de Musica (издавач: Ut Orpheus). Такође сарађује са лаутистом Ролфом Лислевандом истражујући везу између лауте и чембала у француским делима. Са индијским перкусионистом Шјамалом Митром је истраживала могућности комбиновања звука чембала и табле, у оквиру пројекта A Night in Goa. Од 2014. године сарађује са певачицом и лаутисткињом Клаудијом Кафањи, истражујући поезију Cristina da Pizzano (касни XIV век). Заједно са мецосопраном Juliette de Banes Gardonne, започела је музиколошко извођачки пројекат Progetto Narciso, о кантатама Кристофара Каресанеа. Наступала јена престижним међународним фестивалима.

Даша Гргич (Трст), плесачица, кореографкиња и педагог, је завршила Nikolais-Louis Technique Teacher Certificate Program (NLTTCP) у Фиренци, признат od Nikolais Foundation for Dance of New York, који је део Националног курса за едукацију плесача у Болоњи.
Усавршавала се у трупи Arearea коју води Роберто Кокони. Едукацију је наставила под менторством Керолин Карлсон. Наступала је у продукцијама позоришта Slovene Permanent Theatre Trieste, као и на турнејама по Европи и Азији. Предаје савремени плес и друге предмете у различитим школама, а такође предаје на мајсторским курсевима, као и у камповима у Италији и изван земље. Учествовала је у међународном пројекту за визуалне и извођачке уметности, које је подржала Европска унија. Члан је жирија за савремене плес на више такмичења у Италији и Словенији.
Године 2011. је осмислила перформанс плесни театар Вал, на музику Алексија Обри Карлсона. Две године касније је била аутор новог соло перформанса BodyunTitled. Овај пројекат је освојио прву награду на фестивалу SidebySide у Дизелдорфу, а такође је представљен у Tanzhaus Nrw Düsseldorf као и на Festival June events Paris. Пројекат BodyunTitled је представљен на фестивалима широм света. Сарађује са глумцима, музичарима, режисерима, видео-уметницима. Године 2014. је добила веома значајно признање као извођач и педагог Listina Mete Vidmar, које додељује Јавни фонд за културу Републике Словеније.

Концерт се реализује у сарадњи са Италијанским институтом за културу у Београду

 

Loading...