14. међународни фестивал „Чембало, жива уметност“: „Дуго путовање у сарабанду“

06.11.2017., 19:00

Понедељак, 6. новембар је посвећен чембалу и плесу. Сарабанду ће нам представити Софија Перовић заједно са студентима Института за уметничку игру. Концерт представља дијалог чембалисткиње и играча чији је циљ истраживање неоткривених светова музике и плеса и њихова синергија.

Програм чини избор неметричких прелудијума и сарабанди из свита за чембало Луја Купрена, Луја-Николе Клерамбоа, Елизабет Жаке Де Ла Гер, Жан-Филипа Рамоа, Јохана Себастијана Баха и Георга Фридриха Хендла.

Биографија:
Софија Перовић је завршила докторске студије чембала на ФМУ у класи професорке Зорице Ћетковић. Докторирала је књижевност на Филолошком факултету у Београду, а тренутно ради трећи докторат на Универзитету Париз 8 из области оперске режије. Као оперски редитељ пред београдском публиком дебитовала је 2014. године режијом Монтевердијеве опере Крунисање Попеје на великој сцени Мадленијанума. У децембру 2015, поставила је на сцену Битеф театра монооперу Франсиса Пуленка Људски глас, са којом је гостовала на међународном фестивал Котор Арт, а 2016, режирала је и продуцирала српску премијеру опере Бела ружа Уда Цимермана у Дорћол плацу.
Усавршавала се у земљи и иностранству код истакнутих чембалиста као што су Жори Виникур (Француска), Џереми Џозеф (Аустрија), Мариа Луиза Балдасари (Италија), Бландин Рану (Француска), Хавијер Нуњез (Шпанија), Френк Купер (САД), Стефан Беши (Француска) и други. Као  стипендисткиња шпанске владе 2008. и 2011. је учествовала на Међународном фестивалу  Мануел де Фаља у Гранади где је похађала мајсторску радионицу Меги Кол и свирала на завршним концертима фестивала, као и на концерту Tоcаr con... Усавршавала се и на Аустријској барокној академији у Гмундену (2008-2014).
Редовно наступа као солисткиња и у камерним ансамблима, а негује афинитет и према савременој музици (премијерно је извела више композиција домаћих аутора које су јој биле посвећене).

Институт за уметничку игру из Београда, основан 2014. године, пружа први акредитовани високошколски програм који омогућава студентима школовање у области високо професионалне уметничке игре – класичног балета и савремене игре, кореографије и балетске педагогије. Студијски програм на овом институту је утемељен на савременом концепту и воде га истакнути професори из Србије, као и професори са Тринити Лабан Конзерваторијума из Лондона. Институт за уметничку игру организује основне и мастер академске студије из области уметничке игре.

Loading...