14. međunarodni festival „Čembalo, živa umetnost“: „Elizabet Žake de la Ger – nežni genije“

09.11.2017., 21:00

Članovi ansambla Beogradski barok (Jovana Topalov, čembalo, Katarina Popović, barokna violina i Srđan Stanić, viola da gamba) i čembalistkinja Sofija Grgur izvešće dela kompozitorke Elizabet Žake de la Ger.

Program:
Elizabet Žake de la Ger (1665–1729)
Sonata za violinu i baso kontinuo br. 5 u a-molu
[Lent] Presto – Adagio – Courante  Aria

Svita za čembalo u de-molu
La Flamande – La Flamande, double –
Courante – Courante, double –
Sarabande – Gigue – Gigue, double –
Second Gigue – Rigaudon –
Second Rigaudon – Chaconne

Preludijum za čembalo u de-molu

Sonata za violinu i baso kontinuo br. 1 u de-molu
[Lent] Presto – Adagio – Presto – Presto – Aria – Presto

Biografije:

Sofija Grgur uspešno završava studije orgulja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Maje Smiljanić Radić. Podržana stipendijom Fonda za mlade talente Republike Srbije, 2009. godine dobija šansu da svoje muzičko obrazovanje nastavi na Visokoj muzičkoj školi u Vircburgu (Nemačka), gde završava postdiplomske studije orgulja, kao i osnovne studije crkvene muzike i čembala u klasama prof. dr Kristofa Boserta i Lusi Helman Rasel. Trenutno završava master studije na ovim odsecima i paralelno studira specijalistički master za istorijsku improvizaciju u okviru akademije Schola Cantorum u Bazelu (Švajcarska).  Sofija aktivno deluje kao solista i kamerni muzičar širom Evrope, podjednako u domenu orguljske, kao i čembalističke muzike. Posebno polje njenog interesovanja predstavljaju područja improvizacije i baso kontinuo prakse. Pohađala je majstorske kurseve kod profesora Mena van Delfta, Ketila Haugsanda, Bernarda Klaprota, Aline Zičberajh i drugih. Među aktuelnim aktivnostima izdvaja se plasman u finale na Čembalističkom internacionalnom takmičenju u Ohaju (SAD) u maju 2016. godine, kao i finale i drugo mesto u plasmanu na čembalističkom takmičenju Francesco Maria Ruspoli (Vinjanelo, Italija). Sa ansamblom Interrogatio, koji osniva sa violinistom Filipom Rekiecom osvaja više nagrada na internacionalnim takmičenjima za ranu muziku i gradi uspešnu koncertnu karijeru.

Jovana Topalov je diplomirala klavir i čembalo na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasama prof. Tijane Humo-Rajevac i prof. Zorice Ćetković. Master diplomu u okviru programa za Interpretaciju i literaturu – instrument čembalo, stekla je u Školi za muziku Univerziteta Urbana-Šampejn (Ilinois, SAD) u klasi prof. Šarlote Mataks-Merš. Trenutno je na završnoj godini doktorskih akademskih studija na FMU u Beogradu. Paralelno sa formalnim obrazovanjem, u periodu od 2004. do 2012. godine, učestvovala je na brojnim specijalizovanim kursevima, zahvaljujući kojima je mala priliku da uči i stiče umetnička iskustva kroz saradnju sa nekim od vodećih imena barokne muzičke scene. Od 2012. godine je stalni član ansambla Beogradski barok, sa kojim je nastupala na velikom broju koncerata u zemlji i inostranstvu. Solističkim nastupima nastoji da sa publikom podeli ličnu fascinaciju zvukom čembala i predstavi širinu i lepotu repertoara za ovaj instrument. Posvećeno istražuje čembalističku tehniku u sfrhu postizanja što većih izražajnih mogućnosti instrumenta. Nastupa na franko-flamanskom dvomanuelnom čembalu graditelja Remi Guga, izrađenom u Strazburu 1983. godine, po uzoru na istorijske instrumente graditelja Antoana Rukersa (ca.1700) i oslikanom u stilu francuskog baroknog slikara Kloda Lorena.

Beogradski barok (Belgrade baroque) čine muzičari koji se bave istorijski informisanom izvođačkom praksom muzike 17. i 18. veka svirajući na kopijama instrumenata iz tog perioda, i jedan je od prvih ansambala te vrste u Srbiji. Ansambl je radio sa mnogim renomiranim muzičarima iz oblasti rane muzike i uspešno nastupao na koncertima u zemlji i inostranstvu (pozorište Confidancen Urliksdal, Stokholm, Timisoara Early Music Festival, Ars Vivendi Clavicembalum, Festival rane muzike Studija za ranu muziku, Salzkammergut Festwochen, BELEF…). Kao dobitnik nagrade Austria Barock Akademie Prize 2011 ansambl Beogradski barok je nastupao po prvi put u Beču u ORF Radiokulturhaus – Großer Sendesaal 2012. godine uz direktan prenos na nacionalnom radiju. U 2014. godini ansambl nastupa u okviru koncertne sezone Studija 6 Radio Beograda, uz direktan prenos na Trećem programu Radio Beograda i televizijskom kanalu RTS Digital. Tokom poslednjih godina ansambl aktivno nastupa u zemlji i kroz projekte koje podržavaju Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, SOKOJ, kao i kroz saradnju sa drugim važnim institucijama kulture nastoji da doprinese boljem razumevanju istorijski informisane izvođačke prakse muzike, edukaciji dece i nove publike, kao i širenju interesovanja za muzičku umetnost uopšte.
Više informacija o aktivnostima Beogradskog baroka, kao i na Fejsbuk stranici
Ukoliko želite da dobijate obaveštenja o aktivnostima Beogradskog baroka: belgradebaroque@gmail.com

 

Loading...