14. међународни фестивал „Чембало, жива уметност“: „Елизабет Жаке де ла Гер – нежни геније“

09.11.2017., 21:00

Чланови ансамбла Београдски барок (Јована Топалов, чембало, Катарина Поповић, барокна виолина и Срђан Станић, виола да гамба) и чембалисткиња Софија Гргур извешће дела композиторке Елизабет Жаке де ла Гер.

Програм:
Елизабет Жаке де ла Гер (1665–1729)
Соната за виолину и басо континуо бр. 5 у а-молу
[Lent] Presto – Adagio – Courante  Aria

Свита за чембало у де-молу
La Flamande – La Flamande, double –
Courante – Courante, double –
Sarabande – Gigue – Gigue, double –
Second Gigue – Rigaudon –
Second Rigaudon – Chaconne

Прелудијум за чембало у де-молу

Соната за виолину и басо континуо бр. 1 у де-молу
[Lent] Presto – Adagio – Presto – Presto – Aria – Presto

Биографије:

Софија Гргур успешно завршава студије оргуља на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Маје Смиљанић Радић. Подржана стипендијом Фонда за младе таленте Републике Србије, 2009. године добија шансу да своје музичко образовање настави на Високој музичкој школи у Вирцбургу (Немачка), где завршава постдипломске студије оргуља, као и основне студије црквене музике и чембала у класама проф. др Кристофа Босерта и Луси Хелман Расел. Тренутно завршава мастер студије на овим одсецима и паралелно студира специјалистички мастер за историјску импровизацију у оквиру академије Schola Cantorum у Базелу (Швајцарска).  Софија активно делује као солиста и камерни музичар широм Европе, подједнако у домену оргуљске, као и чембалистичке музике. Посебно поље њеног интересовања представљају подручја импровизације и басо континуо праксе. Похађала је мајсторске курсеве код професора Мена ван Делфта, Кетила Хаугсанда, Бернарда Клапрота, Алине Зичберајх и других. Међу актуелним активностима издваја се пласман у финале на Чембалистичком интернационалном такмичењу у Охају (САД) у мају 2016. године, као и финале и друго место у пласману на чембалистичком такмичењу Francesco Maria Ruspoli (Вињанело, Италија). Са ансамблом Interrogatio, који оснива са виолинистом Филипом Рекиецом осваја више награда на интернационалним такмичењима за рану музику и гради успешну концертну каријеру.

Јована Топалов је дипломирала клавир и чембало на Факултету музичке уметности у Београду у класама проф. Тијане Хумо-Рајевац и проф. Зорице Ћетковић. Мастер диплому у оквиру програма за Интерпретацију и литературу – инструмент чембало, стекла је у Школи за музику Универзитета Урбана-Шампејн (Илиноис, САД) у класи проф. Шарлоте Матакс-Мерш. Тренутно је на завршној години докторских академских студија на ФМУ у Београду. Паралелно са формалним образовањем, у периоду од 2004. до 2012. године, учествовала је на бројним специјализованим курсевима, захваљујући којима је мала прилику да учи и стиче уметничка искуства кроз сарадњу са неким од водећих имена барокне музичке сцене. Од 2012. године је стални члан ансамбла Београдски барок, са којим је наступала на великом броју концерата у земљи и иностранству. Солистичким наступима настоји да са публиком подели личну фасцинацију звуком чембала и представи ширину и лепоту репертоара за овај инструмент. Посвећено истражује чембалистичку технику у сфрху постизања што већих изражајних могућности инструмента. Наступа на франко-фламанском двомануелном чембалу градитеља Реми Гуга, израђеном у Стразбуру 1983. године, по узору на историјске инструменте градитеља Антоана Рукерса (ca.1700) и осликаном у стилу француског барокног сликара Клода Лорена.

Београдски барок (Belgrade baroque) чине музичари који се баве историјски информисаном извођачком праксом музике 17. и 18. века свирајући на копијама инструмената из тог периода, и један је од првих ансамбала те врсте у Србији. Ансамбл је радио са многим реномираним музичарима из области ране музике и успешно наступао на концертима у земљи и иностранству (позориште Confidancen Urliksdal, Стокхолм, Timisoara Early Music Festival, Ars Vivendi Clavicembalum, Фестивал ране музике Студија за рану музику, Salzkammergut Festwochen, БЕЛЕФ…). Као добитник награде Austria Barock Akademie Prize 2011 ансамбл Београдски барок је наступао по први пут у Бечу у ORF Radiokulturhaus – Großer Sendesaal 2012. године уз директан пренос на националном радију. У 2014. години ансамбл наступа у оквиру концертне сезоне Студија 6 Радио Београда, уз директан пренос на Трећем програму Радио Београда и телевизијском каналу РТС Дигитал. Током последњих година ансамбл активно наступа у земљи и кроз пројекте које подржавају Министарство културе и информисања Републике Србије, Секретаријат за културу града Београда, СОКОЈ, као и кроз сарадњу са другим важним институцијама културе настоји да допринесе бољем разумевању историјски информисане извођачке праксе музике, едукацији деце и нове публике, као и ширењу интересовања за музичку уметност уопште.
Више информација о активностима Београдског барока, као и на Фејсбук страници
Уколико желите да добијате обавештења о активностима Београдског барока: belgradebaroque@gmail.com

 

Loading...