14. međunarodni festival „Čembalo, živa umetnost“: FEJT VOLRAT

09.11.2017., 19:00

Čembalistkinja Fejt Volrat iz Sjedinjenih Američkih Država predstaviće se na festivalu Čembalo, živa umetnost, savremenim delima stranih i domaćih kompozitora.

Program:
Ema Lu Dimer (1927)
Tokata (1993)

Toru Takemicu (1930–1996)
Rain Dreaming (1986)

Džejms Dorsa (1973)
Jeckyll and Hyde (2016)

Karen Tanaka (1961)                           
Jardin des herbes (1989/1995)
Rosemary – A bush with pale blue flowers glowing in the moonlight
Sweet Violet – Early spring flowers with seductive scent
Lavender – With tranquility and purity

Vladimir Tošić (1949)
Spinal
1, 2, 3, 4, 5

Sani Knable (1983)          
Pajdushko (2017)

Biografija:
Fejt Volrat aktivno nastupa kao solista i kamerni muzičar širom Sjedinjenih Američkih Država. Časopis Wall Street njenu interpretaciju opisuje kao suptilno variranje ritma i tempa koja zvuči prirodno poput disanja. Nastupala je u okviru festivala Berkeley Early Music Fest, Boston Early Music Fest, kao i u salama Bruton Parish Church (Viliamsburg) i Music Society at the Cathedral Square (Sakremento). Specijalno područje njenog interesovanja predstavlja savremena muzika za čembalo, koju je izvodila na resitalima u okviru festivala New American Music (Sakremento) i u Centru za novu muziku (San Francisko). Tokom boravka u Njujorku, nastupala je kao solista sa ansamblom Aulos u okviru serije koncerata posvećenih koncertima za dva, tri i četiri čembala J. S. Baha. Dobitnik je nagrade Betchel koju joj je dodelilo Midwestern Historical Keyboard Society (2009), takmičila se u polufinalu internacionalnog čembalističkog takmičenja Jurow (2012), a sa duom Zweikampf u finalu Early Music America’s inaugural Baroque Performance Competition.
Fejt je završila doktorske studije čembala na Univerzitetu Stony Brook (Njujork) pod mentorstvom prof. Artura Hasa, kao i umetničku specijalizaciju u klasi Šarlote Mataks-Merš u Školi za muziku Univerziteta Urbana-Šampejn (Ilinois).

 

Loading...