14. međunarodni festival „Čembalo, živa umetnost“: „Gospodin Danglber lično“

04.11.2017., 21:00

Najpoznatiji francuski kompozitor-čembalista 17. veka, znameniti Žan-Anri Danglber, zaslugom nepojmljivih moći transcedentnog kretanja posetiće beogradski Festival čembala i pradomovinu svog jedinog učenika – jedinog baroknog kompozitora i čembaliste s naših prostora, Mihaila iz Peći.

U ambijentu dostojnom dvorskog muzičara, sofisticirane umetničke ličnosti jedinstvenog šarma, izvešće najdraža dela svog veličanstvenog opusa, kao i dela svog učenika Mihajla – odajući njegovoj neshvaćenoj personi davno zasluženu počast.

Program:

Žan-Anri Danglber (1629–1691)
Druga svita iz Komadi za čembalo
Prelude
Allemande
Courante
2è Courante
Sarabande – Lentement
Gigue
Gaillarde – Lentement

Četvrta svita iz Komadi za čembalo
Allemande – Gaiement
Courante
2è Courante
Sarabande
Gigue – Gaiement
Chaconne Rondeau

Mihailo iz Peći (1647–1699?) / Miloš Petrović (1952–2010)
Prva svita za čembalo
Prelude
Allemande des Sasses (Saška alemanda)
La Courante Moldave (Moldavska kuranta)
Sarabande de la princesse Olivera (Sarabanda princeze Olivere)
Les Demoiselles d’Ohrid (Gospođice iz Ohrida)
Gavotte des guérriers vieiux (Gavota starih ratnika)
La Mort du duc Mircea (Smrt vojvode Mirčee)
Les papillons de la princesse Jerina (Leptiri princeze Jerine)

Ideja i realizacija: Milan Popović

Milan Popović je čembalista i pijanista, aktivan kao solista i kamerni muzičar, klavirski i kontinuo saradnik. Na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu je završio osnovne studije klavira i čembala. Završio je i specijalističke, kao i doktorske studije čembala, pod mentorstvom prof. Zorice Ćetković. Tokom školovanja se konstantno usavršavao na kursevima klavira i čembala. Pohađao je kurseve na Međunarodnom festivalu Čembalo, živa umetnost u Beogradu i učestvovao u radu Barokne radionice Predraga Novovića. Dve godine je bio stipendista Austrijske barokne akademije iz Gmundena. Među profesorima kod kojih se usavršavao su Marija Luiza Baldazari (Italija), Erih Traksler (Austrija), Zigbert Rampe (Nemačka), An Mari Dragosic (Austrija), Ežen Mikelanđeli (Austrija), Egon Mihajlović (Nemačka), Blandin Ranu (Francuska), Žori Vinikur (SAD) i dr. Dobitnik je nagrada laureata, prvih i drugih nagrada na brojnim pijanističkim takmičenjima domaćeg i međunarodnog karaktera, a kao čembalista je učestvovao na takmičenju u okviru manifestacije Mafestival 2010 (Briž, Belgija).
Osim redovnih koncertnih nastupa, učestvuje i gostuje na muzičkim festivalima u zemlji i inostranstvu. Održao je solističke nastupe na festivalima Ars Vivendi Clavicembalum i Festivalu rane muzike u Beogradu. Gostovao je na međunarodnim festivalima barokne muzike Trigonale (Austrija) i Aestas Musica (Hrvatska), u okviru kojih je održao više koncerata solističke i kamerne muzike. Poneo je titulu Talenta festivala Trigonale 2011.
Kao solista je nastupao sa Umetničkim ansamblom Vojske Srbije Stanislav Binički, kao i sa Orkestrom FMU. Bio je saradnik Simfonijskog orkestra RTS-a, saradnik UA Stanislav Binički i oficijelni kontinuo saradnik baroknog orkestra Aestas. Član je ansambla za staru muziku Temenos i kamernog dua KMD. Snimci sa solističkih nastupa u Beogradu su emitovani na programima Radio Beograda. Snimao je i za Austrijski radio (ORF).
Inicijator je i umetnički koordinator manifestacije Dani stare muzike na FMU, koja se uz podršku Evropske mreže za staru muziku održava od 2013. godine.
Docent je za umetničku oblast čembala na FMU u Beogradu.

Loading...