14. међународни фестивал „Чембало, жива уметност“: „Господин Данглбер лично“

04.11.2017., 21:00

Најпознатији француски композитор-чембалиста 17. века, знаменити Жан-Анри Данглбер, заслугом непојмљивих моћи трансцедентног кретања посетиће београдски Фестивал чембала и прадомовину свог јединог ученика – јединог барокног композитора и чембалисте с наших простора, Михаила из Пећи.

У амбијенту достојном дворског музичара, софистициране уметничке личности јединственог шарма, извешће најдража дела свог величанственог опуса, као и дела свог ученика Михајла – одајући његовој несхваћеној персони давно заслужену почаст.

Програм:

Жан-Анри Данглбер (1629–1691)
Друга свита из Комади за чембало
Prelude
Allemande
Courante
2è Courante
Sarabande – Lentement
Gigue
Gaillarde – Lentement

Четврта свита из Комади за чембало
Allemande – Gaiement
Courante
2è Courante
Sarabande
Gigue – Gaiement
Chaconne Rondeau

Михаило из Пећи (1647–1699?) / Милош Петровић (1952–2010)
Прва свита за чембало
Prelude
Allemande des Sasses (Сашка алеманда)
La Courante Moldave (Молдавска куранта)
Sarabande de la princesse Olivera (Сарабанда принцезе Оливере)
Les Demoiselles d’Ohrid (Госпођице из Охрида)
Gavotte des guérriers vieiux (Гавота старих ратника)
La Mort du duc Mircea (Смрт војводе Мирчее)
Les papillons de la princesse Jerina (Лептири принцезе Јерине)

Идеја и реализација: Милан Поповић

Милан Поповић је чембалиста и пијаниста, активан као солиста и камерни музичар, клавирски и континуо сарадник. На Факултету музичке уметности у Београду је завршио основне студије клавира и чембала. Завршио је и специјалистичке, као и докторске студије чембала, под менторством проф. Зорице Ћетковић. Током школовања се константно усавршавао на курсевима клавира и чембала. Похађао је курсеве на Међународном фестивалу Чембало, жива уметност у Београду и учествовао у раду Барокне радионице Предрага Нововића. Две године је био стипендиста Аустријске барокне академије из Гмундена. Међу професорима код којих се усавршавао су Марија Луиза Балдазари (Италија), Ерих Тракслер (Аустрија), Зигберт Рампе (Немачка), Ан Мари Дрaгосиц (Аустрија), Ежен Микеланђели (Аустрија), Егон Михајловић (Немачка), Бландин Рану (Француска), Жори Виникур (САД) и др. Добитник је награда лауреата, првих и других награда на бројним пијанистичким такмичењима домаћег и међународног карактера, а као чембалиста је учествовао на такмичењу у оквиру манифестације Мафестивал 2010 (Бриж, Белгија).
Осим редовних концертних наступа, учествује и гостује на музичким фестивалима у земљи и иностранству. Одржао је солистичке наступе на фестивалима Ars Vivendi Clavicembalum и Фестивалу ране музике у Београду. Гостовао је на међународним фестивалима барокне музике Тrigonale (Аустрија) и Aestas Musica (Хрватска), у оквиру којих је одржао више концерата солистичке и камерне музике. Понео је титулу Талента фестивала Тrigonale 2011.
Као солиста је наступао са Уметничким ансамблом Војске Србије Станислав Бинички, као и са Оркестром ФМУ. Био је сарадник Симфонијског оркестра РТС-а, сарадник УА Станислав Бинички и официјелни континуо сарадник барокног оркестра Aestas. Члан је ансамбла за стару музику Теменос и камерног дуа КМД. Снимци са солистичких наступа у Београду су емитовани на програмима Радио Београда. Снимао је и за Аустријски радио (ORF).
Иницијатор је и уметнички координатор манифестације Дани старе музике на ФМУ, која се уз подршку Европске мреже за стару музику одржава од 2013. године.
Доцент је за уметничку област чембала на ФМУ у Београду.

Loading...