14. међународни фестивал „Чембало, жива уметност“: „Музика као ехо универзума“

05.11.2017., 19:00

Чланице ансамбла Парнас, чембалисткиња Светлана Стојановић Кутлача и виолинисткиња Јелена Роквић, представиће се концертом Музика као ехо универзума – концерт дела француских барокних композитора.

Програм:
Луј Купрен (1626–1662)  
Свита ин де
Prélude-Changement de mouvement-Suite du prélude
Allemande
Courante
Seconde courante
Sarabande
Canaries
La Pastourelle
Gavotte
Chaconne

Франсоа Купрен (1668–1733)    
Четврти краљевски концерт
Prélude, Gravement
Allemande, Légèrement
Courante Françoise, Galament
Courante à L’italiéne, Gayement
Sarabande, Tres tendrement
Rigaudon, Légèrement, et marqué
Forlane, Gayement

Антоан Форкре (1672–1745)   
Свита V (aр. Жан Батист Форкре)
La Rameau.Majesteusement
La Guignon.Vivement et détaché
La Léon.Sarabande.Tendrement
La Biosson.Vivement, les pincés bien soutenûs
La Montigni.Gallament sans lanteur
La Sylva, tres tendrement
Jupiter. Modérément

Биографије:
Виолинисткиња Јелена Роквић (Београд) је дипломирала и магистрирала у класи проф. Михаела Фришеншлагера на Универзитету за музику и сценске уметности у Бечу (Аустрија). Од 2008. до 2010. године похађала је специфичне постдипломске студије у области историјске музике (барока) и извођења на оригиналним инструментима у класи проф. Ингомара Рајнера на истом универзитету. Усавршавала се код Ериха Гринберга, Чарлса Кастлмана, Леонида Пеисахова, Владимира Спивакова, Александра Павловића, и других. Учествовала је на фестивалима класичне музике у Врњачкој Бањи, Шапцу, Новом Кнежевцу, Купри Маритими, Торину, Портогруару (Италија) и Асахикави (Јапан). Снимала је за домаћe и стране радијске и телевизијске станице. Од 2010. године предаје виолину на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу.

Светлана Стојановић Кутлача је докторирала на ФМУ у Београду на Одсеку за чембало са темом Приступ интерпретацији карактерних комада за чембало француског барокног композитора Франсоа Купрена базиран на платонистичком концепту универзалне хармоније и магистрирала са темом Елементи шпанског фолклора у сонатама Доменика Скарлатија. Усавршавала се у Француској, Шпанији, Швајцарској, Немачкој и Великој Британији. У иностранству је одржала 17 солистичких концерата, а у Србији и Црној Гори наступала је у свим значајним концертним салама (Коларац, САНУ, Скупштина града, СКЦ, КЦБ и друге) и на фестивалима ФЕРАМ и Ars vivendi clavicembalum. Сарађивала је са оркестрима Београдске филхармоније и РТС-а. Године 2013. је основала ансамбл Парнас, у коме окупља младе уметнике поклонике историјски извођачке праксе, који своје уметничке идеје често представљају у мултимедијалној форми, тражећи у нотном запису симболику идеја одређеног доба. Снимила је седам компакт дискова солистичке музике  и објавила десетак радова из домена естетике и музикологије.

 

Loading...