14. međunarodni festival „Čembalo, živa umetnost“: PAVAO MAŠIĆ

02.11.2017-03.11.2017, 20:00

Hrvatski čembalista Pavao Mašić će tokom dve večeri izvesti Šest partita za klavijaturne instrumente (BWV 825-830) Johana Sebastijana Baha.

Četvrtak, 2. novembar u 20.00
J. S. Bah: Partite I deo

Program
Johan Sebastijan Bah (1685–1750)                                  
Partita br. 1 u Be–duru, BWV 825
Praeludium
Allemande
Corrente
Sarabande
Menuet 1&2
Giga

Partita br. 2 u ce–molu, BWV 826
Sinfonia
Allemande
Courante
Sarabande
Rondeaux
Capriccio

Partita br. 5 u Ge–duru, BWV 829
Praeambulum
Allemande
Corrente
Sarabande
Tempo di Minuetto
Passepied
Gigue


Petak, 3. novembar u 20.00
J. S. Bah: Partite II deo

Program:
Johan Sebastijan Bah
Partita br. 3 u a–molu, BWV 827
Fantasia
Allemande
Corrente
Sarabande
Burlesca
Scherzo
Gigue

Partita br. 4 u De–duru, BWV 828
Ouverture
Allemande
Courante
Aria
Sarabande
Menuet
Gigue

Partita br. 6 u e–molu, BWV 830
Toccata
Allemanda
Corrente
Air
Sarabande
Tempo di Gavotta
Gigue 

Biografija:
Pavao Mašić (Šibenik, 1980), dobitnik nagrade Grand Prix Bach i nagrade publike na Bahovom orguljaškom takmičenju u Lozani (2006), razvija uspešnu karijeru koncertnog orguljaša i čembaliste. Raznovrsni interesi njegovog umetničkog delovanja obuhvataju repertoar baroka i romantizma koji, u kombinaciji s temeljnim istraživačkim radom, kao i konstantnim istraživanjem za što izražajnijim interpretacijama, rezultiraju upečatljivim, virtuoznim i vrlo cenjenim nastupima.
Od 1999. glavni je orguljaš crkve sv. Marka na Gornjem gradu u Zagrebu gde nastavlja bogatu tradiciju sviranja orgulja koja se u toj istorijskoj crkvi kontinuirano beleži još od 1359. godine. Uporedo radi kao vanredni profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gde razvija široku pedagošku delatnost i razvija nove generacije čembalista i orguljaša. Redovno ima koncerte širom Rusije, Evrope i Izraela.
Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je na odsecima za čembalo, orgulje i muzičku teoriju, a s najvišim ocenama završio je potom postdiplomske studije: orgulje u klasi Kei Koito na Visokoj školi za muziku u Lozani i čembalo u klasi dr. Roberta Hila i Mihaela Beringera pri Visokoj školi za muziku u Frajburgu. Dodatan umetnički podsticaj dobija kroz rad s istaknutim umetnicima kao što su Bob van Asperen, Ton Kopman, Lorens Kamings, Anđelko Klobučar, Daniel Rot, Luiđi F. Taljavini i Kristof Boser. Od 2008. do 2013. godine se usavršavao kod najistaknutijih čembalista današnjice kao što su Pijer Hantai, Kristof Ruse i Skip Sampe.
Kvalitet njegovog umetničkog delovanja prepoznat je s više od 20 važnih inostranih i domaćih nagrada među kojima se izdvajaju Grand Prix Bach de Lausanne (Švajcarska, 2006), Andrea Antico da Montona (Hrvatska, 2006), te Nagrada Ivo Vuljević za najuspešnijeg hrvatskog mladog muzičara (2006). Godine 2009. bio je laureat na 1. Concurso internacional CAI de Organo (Saragosa), dok su naročito uspešnu 2010. godinu ovenčale sve tri nagrade koje istaknutim umetnicima dodeljuju Varaždinske barokne večeri: Nagrada Ivan Lukačić, Nagrada Jurica Murai, te Vjesnikova nagrada Kantor za najbolju interpretaciju kopozicija J. S. Baha. Zajedno s orguljašem Antom Knešaurekom izveo je u Zagrebu integralni orguljski opus J. S. Baha u okviru opsežnog koncertnog ciklusa od 17 recitala (2010-2012). Za taj jedinstveni poduhvat u hrvatskim okvirima primio je dve istaknute nagrade: Nagradu Milka Trnina i Nagradu Grada Zagreba. Zajedničku koncertnu aktivnost ova dvojica orguljaša nastavili su integralnim izvođenjima orguljskih opusa D. Bukstehudea i S. Franka.
Njegov prvi solistički album u izdanju Croatia records pod nazivom 1685. posvećen delima za čembalo J. S. Baha, G. F. Hendla i D. Skarlatija nagrađen je sa dve diskografske nagrade Porin, te je proglašen najboljim albumom klasične muzike u 2012. Albumi koji slede takođe su odlično prihvaćeni podjednako od strane publike i struke: u 2013. godini objavljen je Porinom nagrađen album orguljskih kompozicija J. S. Baha pod nazivom 100% Bah ostvaren zajedno s orguljašem Antom Knešaurekom, dok je krajem 2014. objavljen dvostruki album Kompozicije za orgulje Anđelka Klobučara koji osvaja čak četiri Porina u nizu kategorija klasične muzike.
www.pavaomasic.com

Koncert se realizuje uz podršku Ministarstva kulture RH.

Loading...