14. međunarodni festival „Čembalo, živa umetnost“: „Tragovi“

04.11.2017., 19:00

Kompozicije domaćih autora na Festivalu čembala će izvesti čembalistkinja Smiljka Isaković, gitarista Dragomir Milenković i perkusionista Andrija Sagić

Program:
Vera Milanković  (1953) 
Srpski duhovni kalendar
Sretenje
Sveti Arhangel Mihailo
Sveti car Konstantin i Jelena
Bogojavljanje
Sveti apostoli Petar i Pavle

Devojačko kolo
Momačko kolo

Nedo Nedo bela Nedo

Miroslav Miša Savić (1954)
Marš na Drinu (Marš Ostinato) – premijera

Dragomir Milenković (1954)                                      
Devet koraka do sreće, Dorćol
Izgubljeni prsten cara Konstantina

Nikola Starčević (1980)
Whirlpool (iz zbirke Izgubljeno blago)

Cosmonium 2

Miroljub Aranđelović Rasinski (1957) 
Lastari za čembalo – premijera, posvećeno S.I.

Biografije:

Smiljka Isaković koju inostrana i naša stručna  kritika naziva Kraljicom čembala i Prvom Damom čembala“ magistrirala je dva instrumenta: klavir na FMU u Beogradu  i Konzervatorijumu Čajkovski“  Moskvi, i čembalo na Kraljevskom Konzervatorijumu u Madridu. Nastupala je širom Evrope, u SAD, Južnoj Americi, na Islandu  i na Kubi, uvek sa odličnim kritikama. U bivšoj Jugoslaviji je redovno svirala na svim velikim festivalima, a sada i širom Srbije, noseći svoje čembalo. Snimila je nekoliko nosača zvuka za izdavačke kuće u zemlji i SAD, a njeni snimci nalaze se u medijskim kućama u zemlji i inostranstvu.  Doktorirala je na primeni menadžmenta u muzičko-scenskim umetnostima.  Smiljka Isaković  piše tekstove za različite medije, od koji su joj  objavljene do sada četiri  knjige: Zubati osmeh Maksa Grafa (Prometej, Novi Sad, 2007), Menadžment muzičke umetnosti (Megatrend, 2010), Bemus Prepletum Mobile (Službeni glasnik, 2012), Viđenja (RTS, 2013), nagrada Muzika klasika za najbolju knjigu u oblasti muzike (2013). Smiljka Isaković uvršćena je u International Who is Who in Music (međunarodna enciklopedija poznatih muzičara koja skoro 30 godina izlazi u Kembridžu), a od strane Američkog biografskog instituta (ABI) ušla je u 5000 ličnosti sveta kao Prva Dama čembala. Njeno ime nalazi se u Ko je ko u Srbiji i međunarodnoj Enciklopediji čembalista i orguljaša (Sankt Petersburg).      Nosilac je prestižne međunarodne Masarikove nagrade za umetnost, koju je pre nje za muziku dobio Lučiano Pavaroti. Priznanje Međunarodni muzičar 2003. dobila je u  Kembridžu, V.Britanija, Zlatnu značku Kulturno-prosvetne zajednice Srbije (2005), za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture. Godine 2015. je dobila nagradu grada Beograda za koncert Osu se nebo zvezdama (2014), posvećen Stevanu Mokranjcu i Velikom ratu, kao i godišnju nagradu Udruženja muzičkih umetnika Srbije za najbolji koncert (2015).

Kompozitor i samostalni umetnik Dragomir Milenković (1954, Trogir), živi u Beogradu i radi na projektu nove balkanske muzike. Član je Udruženja kompozitora Srbije, World Music ascocijacije Srbije i SOKOJ-a. Njegovi radovi se nalaze na osam CD izdanja. Autor je muzike za pozorište i TV emisije. Kao vođa sastava Hazari nastupao je na brojnim međunarodnim festivalima u zemlji i inostranstvu. Sarađivao je sa Francuskim kulturnim centrom u Beogradu, Iranskim kulturnim centrom u Beogradu, Ministarstvom kulture RS i Međunarodnim Crvenim krstom.

Andrija Sagić je multiinstrumentalista i kompozitor. Diplomirao je filozofiju u Beogradu, specijalizirajući estetiku i filozofiju srednjeg veka. Istražuje različite tehnike sviranja srednjovekovnih i orijentalnih perkusija (tombak, rik, bendir…). Posebnu pažnju posvećuje vokalnoj praksi srednjeg veka u Pitagorinom muzičkom sistemu. Ovo interesovanje proširuje na istraživanje mikrotonalne muzike od antike do savremene muzike. Sarađivao je sa Ateljeom 212, Narodnim pozorištem i Pozorištem na Terazijama. Osnivač je i umetnički rukovodilac srednjovekovnog ansambla Ludus Musicus i ansambla za eksperimentalnu muziku Roj Trešanja. Sa čembalistkinjom Smiljkom Isaković, kroz brojne nastupe, obnavlja izvođačku praksu starih kamernih sastava.Član je UMUS-a.

Koncert se realizuje uz podršku SOKOJ-a

 

Loading...