14. међународни фестивал „Чембало, жива уметност“: „Tрагови“

04.11.2017., 19:00

Композиције домаћих аутора на Фестивалу чембала ће извести чембалисткиња Смиљкa Исaкoвић, гитариста Драгомир Миленковић и перкусиониста Андрија Сагић

Програм:
Вeрa Mилaнкoвић  (1953) 
Српски духoвни кaлeндaр
Сретење
Свети Архангел Михаило
Свети цар Константин и Јелена
Богојављање
Свети апостоли Петар и Павле

Дeвojaчкo кoлo
Moмaчкo кoлo

Недо Недо бела Недо

Мирослав Mишa Сaвић (1954)
Maрш нa Дрину (Марш Остинато) – премијера

Дрaгoмир Mилeнкoвић (1954)                                      
Дeвeт кoрaкa дo срeћe, Дoрћoл
Изгубљени прстен цара Константина

Никoлa Стaрчeвић (1980)
Whirlpool (из збирке Изгубљeнo блaгo)

Cosmonium 2

Mирoљуб Aрaнђeлoвић Рaсински (1957) 
Лaстaри зa чeмбaлo – премијера, посвећено С.И.

Биографије:

Смиљка Исаковић коју инострана и наша стручна  критика назива Краљицом чембала и Првом Дамом чембала“ магистрирала је два инструмента: клавир на ФМУ у Београду  и Конзерваторијуму Чајковски“  Москви, и чембало на Краљевском Конзерваторијуму у Мадриду. Наступала је широм Европе, у САД, Јужној Америци, на Исланду  и на Куби, увек са одличним критикама. У бившој Југославији је редовно свирала на свим великим фестивалима, а сада и широм Србије, носећи своје чембало. Снимила је неколико носача звука за издавачке куће у земљи и САД, а њени снимци налазе се у медијским кућама у земљи и иностранству.  Докторирала је на примени менаџмента у музичко-сценским уметностима.  Смиљка Исаковић  пише текстове за различите медије, од који су јој  објављене до сада четири  књиге: Зубати осмех Макса Графа (Прометеј, Нови Сад, 2007), Менаџмент музичке уметности (Мегатренд, 2010), Бемус Преплетум Мобиле (Службени гласник, 2012), Виђења (РТС, 2013), награда Музика класика за најбољу књигу у области музике (2013). Смиљка Исаковић увршћена је у International Who is Who in Music (међународна енциклопедија познатих музичара која скоро 30 година излази у Кембриџу), а од стране Америчког биографског института (АБИ) ушла је у 5000 личности света као Прва Дама чембала. Њено име налази се у Ко је ко у Србији и међународној Енциклопедији чембалиста и оргуљаша (Санкт Петерсбург).      Носилац је престижне међународне Масарикове награде за уметност, коју је пре ње за музику добио Лучиано Павароти. Признање Међународни музичар 2003. добила је у  Кембриџу, В.Британија, Златну значку Културно-просветне заједнице Србије (2005), за несебичан, предан и дуготрајан рад и стваралачки допринос у ширењу културе. Године 2015. је добила награду града Београда за концерт Осу се небо звездама (2014), посвећен Стевану Мокрањцу и Великом рату, као и годишњу награду Удружења музичких уметника Србије за најбољи концерт (2015).

Композитор и самостални уметник Драгомир Миленковић (1954, Трогир), живи у Београду и ради на пројекту нове балканске музике. Члан је Удружења композитора Србије, Wоrld Music асцоцијације Србије и СОКОЈ-а. Његови радови се налазе на осам ЦД издања. Аутор је музике за позориште и ТВ емисије. Као вођа састава Хазари наступао је на бројним међународним фестивалима у земљи и иностранству. Сарађивао је са Француским културним центром у Београду, Иранским културним центром у Београду, Министарством културе РС и Међународним Црвеним крстом.

Андрија Сагић је мултиинструменталиста и композитор. Дипломирао је филозофију у Београду, специјализирајући естетику и филозофију средњег века. Истражује различите технике свирања средњовековних и оријенталних перкусија (томбак, рик, бендир…). Посебну пажњу посвећује вокалној пракси средњег века у Питагорином музичком систему. Ово интересовање проширује на истраживање микротоналне музике од антике до савремене музике. Сарађивао је са Атељеом 212, Народним позориштем и Позориштем на Теразијама. Оснивач је и уметнички руководилац средњовековног ансамбла Ludus Musicus и ансамбла за експерименталну музику Рој Трешања. Са чембалисткињом Смиљком Исаковић, кроз бројне наступе, обнавља извођачку праксу старих камерних састава.Члан је УМУС-а.

Концерт се реализује уз подршку СОКОЈ-а

 

Loading...