Arhitektura u kontekstu #3 JEDNO POPODNE U LIMBU RAZNOMISLIJA – FRIKCIJA, KAPRIC, ODRICANJE

01.11.2017., 19:00

U okviru ciklusa razgovora ARHITEKTURA U KONTEKSTU #3 dva prijatelja arhitekte, Miodrag Mirković i Slobodan Danko Selinkić, vodiće razgovor o dijalogu arhitekture sa okolinom, o ljubavi prema gradu, o čulnom doživljaju arhitekture, o poziciji posmataranja, o asocijativnosti, o kapricu, o pravu na grešku, o radu natenane i o radnoj filozofiji. I na kraju nadamo se da će nam objasniti zašto veruju da je “arhitekta mačka sa 9 života”.

Miodrag Mirković diplomirao je na Arhitektonskom  fakultetu u Beogradu 1975. godine kod profesora Ivana Antića. U periodu 1976-1992. bio je zaposlen u Institutu za arhitekturu i urbanizam Srbije. 1992. godine izabran je za asistenta na katedri za projektovanje Arhitektonskog fakulteta. U zvanje redovnog profesora biran 2005. godine na osnovu verifikacije stručno – umetničkih radova i objavljivanja monografije pod naslovom „O Arhitekturi“. U okviru biroa „Ars Regia“ bavi se izradom arhitektonskih i urbanističkih projekata. Dobitnik je „Borbine“ nagrade za arhitekturu za 1996. godinu za poslovni objekat palata PROGRES na uglu Knez Mihailove i Zmaj Jovine ulice u Beogradu. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za arhitekturu i urbanizam za 2002. godinu, za realizovani poslovni objekat u ulici Resavskoj broj 22 u Beogradu.

Slobodan Danko Selinkić  diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 1976. godine. Redovni je profesor na Tehničkom fakultetu u Novom Sadu, Departman za arhitekturu na predmetu Savremena arhitektura. Bavi se: istraživanjima iz oblasti istorije savremene arhitekture kroz niz predavanja “Arhitektura na tlu Jugoslavije od 1918-1990 “; fenomenima u savremenoj srpskoj arhitekturi u okviru otvorenog projekta “My identity”; realizuje kritičke izložbe arhitekture kao kustos autor ili arhitekta postavke , i didaktikom u okviru teme “Arhitektura izložbi”. Član je Reda arhitekata Rima i Lacija kao i Udruženja likovnih i primenjenih umetika Srbije ULUPUDS u status Istaknutog Umetnika. Dobitnik je niza nagrada i priznanja među kojima su: Univerzitetska nagrada Beograda, Godišnja nagrada ULUPUDS-a, Priznanja ULUPUDSA, Nagrada Ranko Radović i nagrade Salona arhitekture u Beogradu za 2009 i 2011. godinu. Kao komesar i kustos izložbe Srbije i Crne Gore na Bijenalu arhitekture u Veneciji 2006. godine realizovao je izložbu “Montenegro ECO-Logic lab

 

Loading...