Koncert pijanistkinje Aleksandre Radenković

27.11.2017., 20:00

Aleksandra Radenković je vanredni profesor na Katedri za klavir na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu.

Program:
Robert  Šuman     
Krajzlerijana, op.16 (fantazija)

Frederik Šopen
Nokturno u Des–duru, op. 27/2

Nokturno u e–molu, op. 72/1

Balada br. 3 u As–duru

 

Biografija:
Aleksandra Radenković (Kragujevac, 1963) je završila nižu i srednju muzičku školu u rodnom gradu, u klasi prof. Valerija Sigaljeviča i Jokut Mihailović. Studirala je na klavirskom odseku na FMU u Beogradu u klasama prof. Zore Mihajlović i prof. Igora Laska. Magistarske studije iz klavira je završila 1987. godine u klasi prof. Arba Valdme. Dobitnik je nagrade Univerziteta umetnosti u Beogradu za najboljeg studenta klavirskog odseka (1983, 1984), kao i specijalnog priznanja FMU iz Fonda Emil Hajek (1985) za najperspektivnijeg mladog pijanistu.
Tokom školovanja je učestvovala na republičkim i saveznim takmičenjima i osvajala nagrade. Laureat je Republičkog takmičenja studenata klavira (1982) i dobitnik prve nagrade na Takmičenju iz solfeđa u Ljubljani iste godine.
Prvi solistički koncert je održala u svojoj petnaestoj godini. Kao solista je koncertirala u Kragujevcu, Beogradu, Kruševcu, Nišu, Kraljevu, Čačku, Grožnjanu, Varaždinu i drugim gradovima. Snimala je za Radio Beograd, Radio Zagreb i u dva navrata nastupala sa Beogradskom filharmonijom. Paralelno sa solističkim, neguje i kamerno muziciranje u klavirskom duu i sa solo pevačima.
Pedagošku delatnost je započela 1984. godine kao profesor klavira u MŠ Dr Miloje Milojević u Kragujevcu. Za 15 godina pedagoškog rada, izvela je generacije mladih pijanista koji su uspešno nastavili svoje školovanje na Muzičkim akademijama u zemlji i inostranstvu. Od 1999. godine je angažovana kao stručni saradnik za klavir na Nastavnom odeljenju FMU iz Beograda u Kragujevcu. Sada je vanredni profesor na Katedri za klavir na FILUM-u u Kragujevcu gde predaje predmet Klavirska muzika. Pedagoški rad na FILUM-u krunisan je visokim plasmanima studenata na Međunarodnim takmičenjima komplementarnog klavira u Nišu, Kragujevcu, kao i u Sremskoj Mitrovici. Na Katedri za klavir predaje i predmet Umetnost izvođaštva od 2012. godine, tako da je svoje umetničko angažovanje proširila i na stručno-publicističku delatnost.

Loading...