Концерт пијанисткиње Александре Раденковић

27.11.2017., 20:00

Александра Раденковић је ванредни професор на Катедри за клавир на Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу.

Програм:
Роберт  Шуман     
Крајзлеријана, оп.16 (фантазија)

Фредерик Шопен
Ноктурно у Дес–дуру, оп. 27/2

Ноктурно у е–молу, оп. 72/1

Балада бр. 3 у Ас–дуру

 

Биографија:
Александра Раденковић (Крагујевaц, 1963) је завршила нижу и средњу музичку школу у родном граду, у класи проф. Валерија Сигаљевича и Јокут Михаиловић. Студирала је на клавирском одсеку на ФМУ у Београду у класама проф. Зоре Михајловић и проф. Игора Ласка. Магистарске студије из клавира је завршила 1987. године у класи проф. Арба Валдме. Добитник је награде Универзитета уметности у Београду за најбољег студента клавирског одсека (1983, 1984), као и специјалног признања ФМУ из Фонда Емил Хајек (1985) за најперспективнијег младог пијанисту.
Током школовања је учествовала на републичким и савезним такмичењима и освајала награде. Лауреат је Републичког такмичења студената клавира (1982) и добитник прве награде на Такмичењу из солфеђа у Љубљани исте године.
Први солистички концерт је одржала у својој петнаестој години. Као солиста је концертирала у Крагујевцу, Београду, Крушевцу, Нишу, Краљеву, Чачку, Грожњану, Вараждину и другим градовима. Снимала је за Радио Београд, Радио Загреб и у два наврата наступала са Београдском филхармонијом. Паралелно са солистичким, негује и камерно музицирање у клавирском дуу и са соло певачима.
Педагошку делатност је започела 1984. године као професор клавира у МШ Др Милоје Милојевић у Крагујевцу. За 15 година педагошког рада, извела је генерације младих пијаниста који су успешно наставили своје школовање на Музичким академијама у земљи и иностранству. Од 1999. године је ангажована као стручни сaрадник за клавир на Наставном одељењу ФМУ из Београда у Крагујевцу. Сада је ванредни професор на Катедри за клавир на ФИЛУМ-у у Крагујевцу где предаје предмет Клавирска музика. Педагошки рад на ФИЛУМ-у крунисан је високим пласманима студената на Међународним такмичењима комплементарног клавира у Нишу, Крагујевцу, као и у Сремској Митровици. На Катедри за клавир предаје и предмет Уметност извођаштва од 2012. године, тако да је своје уметничко ангажовање проширила и на стручно-публицистичку делатност.

Loading...