Концерт пијанисткиње Ане Марковић

20.11.2017., 21:00

Пијанитскиња Ана Марковић је, након школовања у Србији, наставила студије у класи проф. Наташе Вељковић на престижном Унивезитету за музику и извођачке уметности у Бечу. Београдској публици ће се представити делима Шуберта и Шопена.

Програм:
Франц Шуберт
Три клавирска комада, Д. 946
Allegro assai
Allegretto
Allegro

Фредерик Шопен
Фантазија у еф-молу, оп. 49

Скерцо бр. 3 у цис-молу, оп. 39

Биографија:
Млада  пијанисткиња Ана Марковић привукла је пажњу својим талентом још од раног детињства. Свој музички пут почела је са 7 година и врло брзо оставила печат на сценама широм земље. До своје десете године већ је освојила бројне награде на интернационалним такмичењима, као што су прва места на такмичењима Мали виртуоз такмичењу за младе таленте, Отворено такмичење МШ Даворин Јенко, Меморијал Вучковић, 6 concorso musicale internazionale Isole Borromee, Francesco Forgione concorso musicale internazionale као и лауреат на Фестивалу младих талената Арт Шабац. Године 2011. је награђена стипендијом града Београда, а три године за редом била је носилац стипендије Доситеја –  Фонд за младе таленте. Један од значајних концерата у њеној каријери био је наступ са оркестром МШ Даворин Јенко. Одржала је реситале у галерији Артгет и Сали Београдске филхармоније.
Сарађивала је са великанима пијанизма као што су Јокут Михаиловић, Наташа Вељковић, Ђорђе Милојковић, Арбо Валдма, Александар Сердар, Људмила Синјаговскаја и Паул Бадура-Скода.
Након 10 година школовања у Србији, наставила је студије у класи проф. Наташе Вељковић на Унивезитету за музику и извођачке уметности у Бечу. Током студија је учествовала у многим пројектима, као што су Хуманитарни концерти за помоћ жртвама поплава на Балкану (2013) и Студија рода Raum für Fanny Hensel где је радила на снимању албума од стране Grammola Records.
Ана Марковић се такође бави организацијом концерата и уметничких вечери у сарадњи са сликарима, глумцима и осталим уметницима, са идејом Gesamtkunstwerk-a. Њени концерти у Србији, Италији, Аустрији и другим земљама, као и радио наступи пропраћени су од стране медија који је називају изванредним пијанистом своје генерације.

 

 

Loading...