Koncert pijanistkinje Ane Marković

20.11.2017., 21:00

Pijanitskinja Ana Marković je, nakon školovanja u Srbiji, nastavila studije u klasi prof. Nataše Veljković na prestižnom Univezitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Beču. Beogradskoj publici će se predstaviti delima Šuberta i Šopena.

Program:
Franc Šubert
Tri klavirska komada, D. 946
Allegro assai
Allegretto
Allegro

Frederik Šopen
Fantazija u ef-molu, op. 49

Skerco br. 3 u cis-molu, op. 39

Biografija:
Mlada  pijanistkinja Ana Marković privukla je pažnju svojim talentom još od ranog detinjstva. Svoj muzički put počela je sa 7 godina i vrlo brzo ostavila pečat na scenama širom zemlje. Do svoje desete godine već je osvojila brojne nagrade na internacionalnim takmičenjima, kao što su prva mesta na takmičenjima Mali virtuoz takmičenju za mlade talente, Otvoreno takmičenje MŠ Davorin Jenko, Memorijal Vučković, 6 concorso musicale internazionale Isole Borromee, Francesco Forgione concorso musicale internazionale kao i laureat na Festivalu mladih talenata Art Šabac. Godine 2011. je nagrađena stipendijom grada Beograda, a tri godine za redom bila je nosilac stipendije Dositeja –  Fond za mlade talente. Jedan od značajnih koncerata u njenoj karijeri bio je nastup sa orkestrom MŠ Davorin Jenko. Održala je resitale u galeriji Artget i Sali Beogradske filharmonije.
Sarađivala je sa velikanima pijanizma kao što su Jokut Mihailović, Nataša Veljković, Đorđe Milojković, Arbo Valdma, Aleksandar Serdar, Ljudmila Sinjagovskaja i Paul Badura-Skoda.
Nakon 10 godina školovanja u Srbiji, nastavila je studije u klasi prof. Nataše Veljković na Univezitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Beču. Tokom studija je učestvovala u mnogim projektima, kao što su Humanitarni koncerti za pomoć žrtvama poplava na Balkanu (2013) i Studija roda Raum für Fanny Hensel gde je radila na snimanju albuma od strane Grammola Records.
Ana Marković se takođe bavi organizacijom koncerata i umetničkih večeri u saradnji sa slikarima, glumcima i ostalim umetnicima, sa idejom Gesamtkunstwerk-a. Njeni koncerti u Srbiji, Italiji, Austriji i drugim zemljama, kao i radio nastupi propraćeni su od strane medija koji je nazivaju izvanrednim pijanistom svoje generacije.

 

 

Loading...