Koncert violončeliste Vuka Ovaskainena i pijaniste Ukija Ovaskainena

27.11.2017., 21:00

Na koncertu će nastupiti i gošća, mlada violinistkinja Dunja Kalamir.

Program:
Jozef Hajdn       
Koncert za violončelo br. 2 u De–duru
Allegro moderato
Adagio
Rondo – Allegro

Franc Šubert
Trio u Be–duru
II Andante
IV Rondo – Allegretto
Dunja Kalamir, violina
Vuk Ovaskainen, violončelo
Uki Ovaskainen klavir

Biografije:
Vuk Ovaskainen (Beograd, 2001) je počeo da svira violončelo sa sedam godina. Laureat je takmičenja Petar Konjović, Dušan Protić, Mocart u Kvinto Vičentinu i Republičkog takmičenja. Na smotri talenata u Sremskim Karlovcima (2011) izabran je za najtalentovanijeg violončelistu u Srbiji. Dobitnik je drugih nagrada na međunarodnim takmičenjima Heran u Češkoj i u Licenu u Austriji. Održao je solističke koncerte u Galeriji SANU i Galeriji Artget, a takođe je nastupao i na festivalima Čelo fest i Šopen fest u Beogradu, na koncertima organizacije Artlink, i kao solista sa Orkestrom Artlink. Vuk je učenik II razreda SMŠ Dr. Vojislav Vučković u klasi prof. Danijele Milutinović, a takođe radi sa prof. Božom Saramandićem. Učestvovao je na kursu Cello Gathering u Engleskoj, gde je radio sa profesorima Aleksandrom Bejlijem i Louis Hopkins. Akademici Dejan Despić i Ivan Jevtić su komponovali i posvetili Vuku svoja dela za solo violončelo.

Uki Ovaskainen je laureat, kao i dobitnik specijalne nagrade Kontemporanea i nagrade publike, na takmičenju „Premio Haen“ u Španiji.  Redovno nastupa  kao solista i kamerni muzičar  u Srbiji, kao i širom Evrope, na festivalima kao što su „Likovi pijanizma“ u Teatru Marinski, „Hagen Open“, Međunarodni festival muzike u Burgosu, „Dijabeli leto“ u Matzeu, Koncerti u dvorcu Vajlburg, „Zlatni dani Kopenhagena“, Međunarodna nedelja pijanizma u Espu.  Izveo je niz od osam različitih solističkih resitala na Kraljevskom danskom konzervatorijumu tokom jedanaest dana, što predstavlja najveći individualni projekat u istoriji te ustanove.
Studirao je na Muzičkoj akademiji Sibelijus u Helsinkiju, na Kraljevskom danskom konzervatorijumu u klasi prof. Hozea Ribere, i na solističkom odseku na Visokoj školi za muziku i teatar u Hanoveru u klasi prof. Matija Raekalija. Radio je sa istaknutim umetnicima i pedagozima poput Pnine Salcman, Andraša Šifa, Emanuela Krasovskog, Čarlsa Rozena, Jalija Vagmana i Fua Conga.
Uki Ovaskainen je svirao kao solista sa simfonijskim orkestrima Sjelanda i Olborga, nastupao u Koncerthausu u Beču, na koncertima kamerne muzike Bečkog kamernog orkestra. Radio je kao korepetitor Opere Faber u Portugaliji, svirao u okviru profesionalnih orkestara u Danskoj i u Srbiji, radio sa profesionalnim horovima  i  nastupao na preko 200 koncerata na četiri kontinenata sa horom Tapiola. U okviru organizacije Artlink, proširio je svoju pedagošku aktivnost, radeći sa kamernim ansamblima sa i bez klavira, kao i sa gudačkim orkestrom. Umetnički je organizator turneje kamerne muzike u Danskoj, koji nosi njegovo ime. Radi kao zvanični korepetitor na takmičenjima Muzičke omladine u Beogradu. Pored angažovanja kao viši umetnički saradnik na katedri za gudačke instrumente na FMU, on redovno nastupa sa eminentnim srpskim i inostranim muzičarima.

Dunja Kalamir (12) je učenica drugog razreda SMŠ Dr Vojislav Vučković u Beogradu, u klasi profesorke Biljane Stevanović. Prvi solistički koncert je održala sa devet godina u Galeriji SANU. Svirala je sa Praškom filharmonijom u Pragu, kao i sa Ruskim Predsedničkim orkestrom u Moskvi. Osvojila je prve nagrade na mnogim međunarodnim i domaćim takmičenjima, kao što su Ohridski biseri (2016), Republička takmičenja (2010, 2012, 2014, 2016), Premio Clivis (Rim, 2015), Arsnova (Trst, 2013) i druga. Na međunarodnom takmičenju Il Piccolo Violino Magico 2017 je dobila je specijalnu nagradu za najbolje izvođenje Vivaldija. Učestvovala je na majstorskim kursevima Stefana Milenkovića, Dejana Mihajlovića, Nemanje Radulovića, Tatjane Balašove, Dragutina Mladenovića i Regine Brandsteter.
Za Dunju su komponovali Dejan Despić, Dragana Jovanović, Dušan Bogdanović, Aleksandar Vujić i Ana Krstajić.

 

Loading...