Predavanje Tomasa Klajnea Brokhofa „Nemačka i Zapad u previranju: Spoljna politika i izazovi novog doba“

21.11.2017., 19:30

Razgovor je deo ciklusa Razgovori o Evropi koji organizuje Institut za filozofiju i društvenu teoriju u saradnji sa Fondacijom Hajnrih Bel i Kulturnim centrom Beograda.

Liberalni međunarodni poredak – a s njim i prosperitet i bezbednost Nemačke – nalaze se pred izazovima čiji su izvori i pravci raznovrsni:  oni zavise kako od autoritarnih režima u usponu, tako i od izazova s kojima se suočava sam Zapad. Populističke i iliberalne snage podrivaju i jedinstvo saveza i vrednosti koje su u osnovi ovog poretka. Prvi put u posleratnoj istoriji, najvažniji saveznik Nemačke – Sjedinjene Američke Države – trenutno ne deli najvažniji nemački cilj: održanje liberalnog međunarodnog poretka. Sjedinjene Američke Države više se ne smatraju čuvarem tog sistema. U tom smislu, glavni izazov za novu nemačku vladu svakako će biti održanje transatlantskog odnosa – s Trampom, bez Trampa, protiv Trampa i mimo njega. Drugo, Nemačka mora biti spremna da se uhvati ukoštac s tri ključna evropska izazova: a) reformom Evrozone, b) reformom Šengenske zone i c) Bregzitom koji nudi model za glavne evropske zemlje izvan Evropske unije da postanu deo evropskog projekta. Stabilizacija EU će u konačnom ishodu uticati na dalje odluke nekolicine zemalja koje se nalaze na raskršću između liberalizma i iliberalizma.

Tomas Klajne Brokhof je potpredsednik Nemačkog Maršalovog fonda Sjedinjenih Američkih Država, zadužen za aktivnosti organizacije u Nemačkoj i njen Evropski program. Pre ovog angažmana, bio je savetnik Joakima Gauka, predsednika Nemačke. Njegova ekspertiza pokriva sledeće oblasti: regionalni fokus, praktične politike, transatlantske odnose, nemačku spoljnu politiku, evropske integracije.

 

Loading...