Предавање Томаса Клајнеа Брокхофа „Немачка и Запад у превирању: Спољна политика и изазови новог доба“

21.11.2017., 19:30

Разговор је део циклуса Разговори о Европи који организује Институт за филозофију и друштвену теорију у сарадњи са Фондацијом Хајнрих Бел и Културним центром Београда.

Либерални међународни поредак – а с њим и просперитет и безбедност Немачке – налазе се пред изазовима чији су извори и правци разноврсни:  они зависе како од ауторитарних режима у успону, тако и од изазова с којима се суочава сам Запад. Популистичке и илибералне снаге подривају и јединство савеза и вредности које су у основи овог поретка. Први пут у послератној историји, најважнији савезник Немачке – Сједињене Америчке Државе – тренутно не дели најважнији немачки циљ: одржање либералног међународног поретка. Сједињене Америчке Државе више се не сматрају чуварем тог система. У том смислу, главни изазов за нову немачку владу свакако ће бити одржање трансатлантског односа – с Трампом, без Трампа, против Трампа и мимо њега. Друго, Немачка мора бити спремна да се ухвати укоштац с три кључна европска изазова: а) реформом Еврозоне, б) реформом Шенгенске зоне и ц) Брегзитом који нуди модел за главне европске земље изван Европске уније да постану део европског пројекта. Стабилизација ЕУ ће у коначном исходу утицати на даље одлуке неколицине земаља које се налазе на раскршћу између либерализма и илиберализма.

Томас Клајне Брокхоф је потпредседник Немачког Маршаловог фонда Сједињених Америчких Држава, задужен за активности организације у Немачкој и њен Европски програм. Пре овог ангажмана, био је саветник Јоакима Гаука, председника Немачке. Његова експертиза покрива следеће области: регионални фокус, практичне политике, трансатлантске односе, немачку спољну политику, европске интеграције.

 

Loading...