Представљање књиге, Борке Павићевић, Глава у торби

23.11.2017., 19:00

Књига Глава у торби садржи колумне Борка Павићевић које су објављиване у истоименој рубрици у викенд додатку листа „Данас“ у периоду од четири године, од 2013. до 2016. године.

Издавач: Центар за културну деконтаминацију 2017.
Учествују: Алексеј Кишјухас, Саша Ћирић и ауторка

„Oва књига представља у исто време три књиге: књигу сећања, књигу подсећања и хронику културног и социјалног живота Београда и повремено Србије, постјугословенских друштава и одређеног броја европских средина, Шведске или Берлина на пример. Такође, ово је и имплицитна аутобиографска књига Борке Павићевић.

Као колумнисткиња Борка Павићевић је ауторка на путу, амалгам извештача о догађајима којима присуствује, заправо којима хрли или који су циљано разлог њеног путовања, потом неке врсте схоласта који предочава историјат одређених фестивала, изложби итд., и који сажето подсећа на биографије, изјаве и поступке одређених јавних и мање јавних личности, уметника и политичара и, на крају, особе која евоцира лична сећања, која су увек добрим делом и општа. То су сећања драматуршкиње, мировне активисткиње и култур-трегеркиње независне културне сцене у Београду од 1990-их до данас, интелектуалке која је увек и читатељка и гледатељка. Разуме се, овој ненамерној тријади „улога“ које, као у каквој позоришној трупи скромних средстава или авангардног концепта, ауторка ових колумни радо преузима не себе, можемо лако придружити улогу коментаторке текућих збивања и пристојне, немалициозне полемичарке.“

из пoговора Саше Ћирића

Loading...