Представљање књиге есеја Радослава Петковића, Колумбово јаје

16.11.2017., 19:00

Издавач: Академска књига, Нови Сад 2017.

Учествују: Милета Продановић, Тамара Крстић и аутор

„Зашто дубина искуства не гарантује књижевну вредност? Да ли је књижевност документ времена којим се бави? Колико трају споменици, а колико сећања? О томе какве је промене донео Први светски рат идејама и културама, о Трсту као примеру „парадокса границе“, о шпанском дувану и Свановом кишобрану, о охлађеној кафи Зена Косинија, о мистификацијама Колумбовог јајета и још много чему, Радослав Петковић пише компетентно и надахнуто, поново откривајући читаоцима свој надалеко чувен приповедачки дар.

Текстови пред нама су живе и вибрантне скице радосних и жалосних догађаја, некад забавне а некад болно озбиљне, али све време густо премрежене готово непознатим историјским подацима и литерарним детаљима, ускладиштеним равноправно у Петковићевој ерудицији и имагинацији.

Поред тога што обећава узбудљиво путовање просторима прозе коју пишу Звево, Пруст и Монтењ, Колумбово јаје поставља важна питања о нашем времену: питања постанка и опстанка, вишкова и недостатака, питања аутентичности и кривотворења.“

Уредништво Академске књиге

 

 

 

Loading...