Promocija dvostrukog kompakt diska „Dual“

20.11.2017., 18:00

Diskovi sadrže muziku za dva klavira kompozitora Vladimira Tošića u izvođenju pijanista Ljiljane Vukelje i Vladimira Cvijića.

Izdavač diska je Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu
Sredstva je obezbedio SOKOJ.
U razgovoru će učestvovati Dragana Jovanović, recenzent.

Program:
Vladimir Tošić
Dual
Nikola Zaringer i Simona Petković

Altus
Miloš Spasić i Kalina Zdravković

Vladimir Tošić (Beograd, 1949), kompozitor, multimedijalni umetnik, redovni profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Studije kompozicije završio je u klasi Vasilija Mokranjca na istom fakultetu.
Već u toku studija počeo je javno da deluje kao autor u tadašnjoj Jugoslaviji, a zatim je usledio veliki broj koncerata u inostranstvu (SAD, Francuska, Engleska, Argentina, Brazil, Japan, Mađarska, Italija…).
Osnova stvaralačkog pristupa Vladimira Tošića je redukcionistički princip. Sva njegova dela su zasnovana na veoma malom broju različitih elemenata, a ponekad čak i na samo jednom (boji, ritmu, harmoniji…).
Jedna od bitnih i izrazitih osobina njegovog stvaralaštva je procesualna organizacija. Skoro sva dela Vladimira Tošića imaju važne, i lako uočljive, zajedničke osobine: procesualnu organizaciju, simetričnu lučnu formu, repetitivnost i insistiranje na boji.
Najvažnija dela Vladimira Tošića su Varial, Dual, Trial, Voksal, Fisija, Medial… Njegova ostvarenja se nalaze na više autorskih diskova, među kojima su Mélange (PGP RTS, 2000), Muzika za klavir (FMU, 2015), Muzika za male pijaniste (FMU, 2016), Trajanje (FMU, 2016) i mnogim zajedničkim. Takođe je i autor knjiga: OPUS 4 – dokumenti (Studentski kulturni centar, Beograd, 2001), Vokalni kontrapunkt renesanse (FMU, 2014) i Redukcionistički principi konstitucije muzičkog dela (FMU, 2017).
Vladimir Tošić je osvojio i prvu nagradu na konkursu za kompoziciju Thomas Bloch (Pariz, 2000) i treću nagradu na takmičenju za kompoziciju Gitarrentage für Kinder (Nemačka, 2011).

Ljiljana Vukelja (1976, Beograd) je završila SMŠ Kosta Manojlović u Zemunu, u klasi prof. Vesne Martinovski. Diplomirala je 1996. godine na FMU u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović, u čijoj klasi je i magistrirala 1999. godine. Usavršavala se u klasi francuskog pijaniste Mišela Berofa u Frajburgu, a potom je radila sa švajcarskim pijanistom i dirigentom Ž. F. Antoniolijem u Lozani. Godine 2010. je odbranila doktorski umetnički projekat iz izvođačkih umetnosti, pod mentorstvom prof. Dejana Sinadinovića, na FMU u Beogradu. Laureat je međunarodnog takmičenja u Nauenu (Nemačka, 2006), gde je dobila i specijalnu nagradu za najbolje izvođenje savremenog dela, kao i međunarodnog takmičenja u Gajaru (Francuska, 2004), gde joj je dodeljena i specijalna nagrada za najbolje izvođenje zadate kompozicije. Ljiljana Vukelja je i dobitnik brojnih priznanja na takmičenjima u Srbiji, kao i nagrada na međunarodnim takmičenjima za mlade u Rimu, Tortoni i Ankoni. Nastupala je kao solista i kamerni muzičar u svim značajnijim salama u Beogradu i širom Srbije, kao i širom Evrope. Nastupala je na festivalima u zemlji i inostranstvu. Angažovana je kao vanredni profesor na Katedri za klavir FMU, u Beogradu.

Vladimir Cvijić (Beograd, 1973) je diplomirao (1995), magistrirao (1997) i doktorirao (2013) na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović. Učestvovao je na najznačajnijim festivalima u zemlji i regionu. Nastupao je kao solista sa orkestrima Beogradske filharmonije, RTS-a, Niškim simfonijskim orkestrom, Kamenim orkestrom Dušan Skovran, Srpskim kamernim orkestrom, Gudačima Svetog Đorđa, kamernim kvartetom Bahus iz Salcburga. Snimao je za Radio Televiziju Srbije, kao i za tri autorska kompakt diska kompozitora Vladimira Tošića u izdanju PGP RTS i Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.
Laureat je velikog broja domaćih i internacionalnih takmičenja, od kojih vredi istaći nagradu (Grand Prix Claude Kahn) na međunarodnom konkursu Klod Kan u Parizu. Jedan je od osnivača (2002) i predsednik Udruženja pijanista Srbije. U okviru ove organizacije, osmislio je i organizovao više projekata. Zaposlen je kao vanredni profesor na Katedri za klavir Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Loading...