Промоцијa двоструког компакт диска „Дуал“

20.11.2017., 18:00

Дискови садрже музику за два клавира композитора Владимира Тошића у извођењу пијаниста Љиљане Вукеље и Владимира Цвијића.

Издавач диска је Факултет музичке уметности у Београду
Средства је обезбедио СОКОЈ.
У разговору ће учествовати Драгана Јовановић, рецензент.

Програм:
Владимир Тошић
Дуал
Никола Зарингер и Симона Петковић

Алтус
Милош Спасић и Калина Здравковић

Владимир Тошић (Београд, 1949), композитор, мултимедијални уметник, редовни професор Факултета музичке уметности у Београду. Студије композиције завршио је у класи Василија Мокрањца на истом факултету.
Већ у току студија почео је јавно да делује као аутор у тадашњој Југославији, а затим је уследио велики број концерата у иностранству (САД, Француска, Енглеска, Аргентина, Бразил, Јапан, Мађарска, Италија…).
Основа стваралачког приступа Владимира Тошића је редукционистички принцип. Сва његова дела су заснована на веома малом броју различитих елемената, а понекад чак и на само једном (боји, ритму, хармонији…).
Једна од битних и изразитих особина његовог стваралаштва је процесуална организација. Скоро сва дела Владимира Тошића имају важне, и лако уочљиве, заједничке особине: процесуалну организацију, симетричну лучну форму, репетитивност и инсистирање на боји.
Најважнија дела Владимира Тошића су Вариал, Дуал, Триал, Воксал, Фисија, Медиал… Његова остварења се налазе на више ауторских дискова, међу којима су Mélange (ПГП РТС, 2000), Музика за клавир (ФМУ, 2015), Музика за мале пијанисте (ФМУ, 2016), Трајање (ФМУ, 2016) и многим заједничким. Такође је и аутор књига: ОПУС 4 – документи (Студентски културни центар, Београд, 2001), Вокални контрапункт ренесансе (ФМУ, 2014) и Редукционистички принципи конституције музичког дела (ФМУ, 2017).
Владимир Тошић је освојио и прву награду на конкурсу за композицију Thomas Bloch (Париз, 2000) и трећу награду на такмичењу за композицију Gitarrentage für Kinder (Немачка, 2011).

Љиљана Вукеља (1976, Београд) је завршила СМШ Коста Манојловић у Земуну, у класи проф. Весне Мартиновски. Дипломирала је 1996. године на ФМУ у Београду у класи проф. Невене Поповић, у чијој класи је и магистрирала 1999. године. Усавршавала се у класи француског пијанисте Мишела Берофа у Фрајбургу, а потом је радила са швајцарским пијанистом и диригентом Ж. Ф. Антониолијем у Лозани. Године 2010. је одбранила докторски уметнички пројекат из извођачких уметности, под менторством проф. Дејана Синадиновића, на ФМУ у Београду. Лауреат је међународног такмичења у Науену (Немачка, 2006), где је добила и специјалну награду за најбоље извођење савременог дела, као и међународног такмичења у Гајару (Француска, 2004), где јој је додељена и специјална награда за најбоље извођење задате композиције. Љиљана Вукеља је и добитник бројних признања на такмичењима у Србији, као и награда на међународним такмичењима за младе у Риму, Тортони и Анкони. Наступала је као солиста и камерни музичар у свим значајнијим салама у Београду и широм Србије, као и широм Европе. Наступала је на фестивалима у земљи и иностранству. Ангажована је као ванредни професор на Катедри за клавир ФМУ, у Београду.

Владимир Цвијић (Београд, 1973) је дипломирао (1995), магистрирао (1997) и докторирао (2013) на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Невене Поповић. Учествовао је на најзначајнијим фестивалима у земљи и региону. Наступао је као солиста са оркестрима Београдске филхармоније, РТС-а, Нишким симфонијским оркестром, Каменим оркестром Душан Сковран, Српским камерним оркестром, Гудачима Светог Ђорђа, камерним квартетом Бахус из Салцбурга. Снимао је за Радио Телевизију Србије, као и за три ауторска компакт диска композитора Владимира Тошића у издању ПГП РТС и Факултета музичке уметности у Београду.
Лауреат је великог броја домаћих и интернационалних такмичења, од којих вреди истаћи награду (Grand Prix Claude Kahn) на међународном конкурсу Клод Кан у Паризу. Један је од оснивача (2002) и председник Удружења пијаниста Србије. У оквиру ове организације, осмислио је и организовао више пројеката. Запослен је као ванредни професор на Катедри за клавир Факултета музичке уметности у Београду.

Loading...