Promocija knjige MISIJA: MUZEJ autorke Ivane Nešić

29.11.2017., 19:00

Autorka Ivana Nešić poznata po hvaljenim i nagrađivanim knjigama „Zelenbabini darovi“ i „Tajna nemuštog jezika“ predstavlja nam svoj novi roman „Misija: Muzej“. Za razliku od prve dve knjige u kojima se bavi našom narodnom mitologijom i tradicijom, u novom romanu njena tema je srpsko slikarstvo.
U svom prepoznatljivom maniru uz preplitanje humora i male doze strave prisutne tu tek da nas uvuče u uzbudljivu avanturu, ona komponuje ovaj zabavni detektivski roman u kojem nas upoznaje sa delima i životima velikih slikara: Katarina Ivanović, Sava Šumanović, Milena Pavlović Barili, Nadežda Petrović, Paja Jovanović samo su neki od junaka koje srećemo u ovoj knjizi.
Kao istoričar umetnosti i zaljubljenik u stvaralaštvo ovih umetnika ona će nam skrenuti pažnju na dve stvari: pre svega na sjajne i uzbudljive živote naših velikih slikara, poruke i ideje za koje su se borili, a potom i na stanje u kojem se nalaze današnji muzeji.

Ivana Nešić već se dokazala kao dobar pripovedač, o tome svedoče nagrade „Neven“ i „Rade Obrenović, kao i to što je knjiga „Zelenbabini darovi“ uvrštena u lektiru. Roman „Misija: Muzej“ namenila je starijim osnovcima ali i svim mladim ljubiteljima likovnog stvaralaštva. U knjizi su korišćene reprodukcije Narodnog muzeja uz ilustracije koje je uradio Boris Kuzmanović.

Učesnici:
Ivana Nešić – autorka knjige
Petar Petrović – kustos Narodnog muzeja u Beogradu
Pavle Zelić – pisac, strip scenarista i kritičar
Ana Nedeljković – vizuelna umetnica
Anđelka Ružić – urednica u „Kreativnom centru“

 

O romanu
Anđela se suočila sa užasom srednjeg intenziteta: umesto da s drugarima igra igricu kao što je isplanirala, biva na prevaru odvučena u muzej. No, poseta muzeju će proći mnogo drugačije nego što je Anđela očekivala. Šta Anđelina igrica i Sava Šumanović imaju zajedničko? Koliko je zabavno igrati se loptom s malom Dubravkom? Šta se dešava kada mrtva priroda nije baš sasvim mrtva? Kuda su odleteli petlovi Paje Jovanovića? I najvažnije: Mogu li tri osnovca i jedna tetka, koja im zapravo nije tetka, pomoći muzeju da se izbavi iz velike nevolje?

Deo prvog poglavlja knjige „Misija:Muzej“ pročitajte na sajtu

http://www.kcknjizara.rs/akcije?b=C631

Loading...