Промоција књиге МИСИЈА: МУЗЕЈ ауторке Иване Нешић

29.11.2017., 19:00

Ауторка Ивана Нешић позната по хваљеним и награђиваним књигама „Зеленбабини дарови“ и „Тајна немуштог језика“ представља нам свој нови роман „Мисија: Музеј“. За разлику од прве две књиге у којима се бави нашом народном митологијом и традицијом, у новом роману њена тема је српско сликарство.
У свом препознатљивом маниру уз преплитање хумора и мале дозе страве присутне ту тек да нас увуче у узбудљиву авантуру, она компонује овај забавни детективски роман у којем нас упознаје са делима и животима великих сликара: Катарина Ивановић, Сава Шумановић, Милена Павловић Барили, Надежда Петровић, Паја Јовановић само су неки од јунака које срећемо у овој књизи.
Као историчар уметности и заљубљеник у стваралаштво ових уметника она ће нам скренути пажњу на две ствари: пре свега на сјајне и узбудљиве животе наших великих сликара, поруке и идеје за које су се борили, а потом и на стање у којем се налазе данашњи музеји.

Ивана Нешић већ се доказала као добар приповедач, о томе сведоче награде „Невен“ и „Раде Обреновић, као и то што је књига „Зеленбабини дарови“ уврштена у лектиру. Роман „Мисија: Музеј“ наменила је старијим основцима али и свим младим љубитељима ликовног стваралаштва. У књизи су коришћене репродукције Народног музеја уз илустрације које је урадио Борис Кузмановић.

Учесници:
Ивана Нешић – ауторка књиге
Петар Петровић – кустос Народног музеја у Београду
Павле Зелић – писац, стрип сценариста и критичар
Ана Недељковић – визуелна уметница
Анђелка Ружић – уредница у „Креативном центру“

 

О роману
Анђела се суочила са ужасом средњег интензитета: уместо да с другарима игра игрицу као што је испланирала, бива на превару одвучена у музеј. Но, посета музеју ће проћи много другачије него што је Анђела очекивала. Шта Анђелина игрица и Сава Шумановић имају заједничко? Колико је забавно играти се лоптом с малом Дубравком? Шта се дешава када мртва природа није баш сасвим мртва? Куда су одлетели петлови Паје Јовановића? И најважније: Могу ли три основца и једна тетка, која им заправо није тетка, помоћи музеју да се избави из велике невоље?

Део првог поглавља књиге „Мисија:Музеј“ прочитајте на сајту

http://www.kcknjizara.rs/akcije?b=C631

Loading...