SLOBODNA ZONA – peti dan

06.11.2017., 15:00


15:00 Mister gej Sirija (dok.)

r. Ajše Toprak, Turska, Francuska, Nemačka, 2017, 84’
Film Mister Gej Sirija prati priču dvojice sirijskih gej izbeglica koji pokušavaju da ponovo izgrade svoje živote. Husein je berberin u Istanbulu koji vodi dvostruki život između konzervativne porodice i svog gej identiteta. Mahmud je osnivač sirijskog LGBT pokreta i izbeglica u Berlinu. Povezao ih je san o učestvovanju na međunarodnom takmičenju u lepoti kao beg od njihovih zarobljeničkih života i odgovor na njihovu nevidljivost. Da li će san postati java ili će ga izbeglička kriza i oštre posledice gej opredeljenja u muslimanskom svetu razbiti na komade?

17:00 Ćambra (igr.)
r. Džonas Karpinjano, Italija, Francuska, 2017, 120’

U Ćambri, maloj rumunskoj zajednici u Kambriji, Pio Amato očajnički želi da odraste što brže. Sa samo 14 godina, on pije, puši i jedan je od retkih ko može da ide rame uz rame sa lokalnim Italijanima, afričkim imigrantima, kao i njegovim Rumunima. Pio svuda prati svog starijeg brata Kozima, tako savladavajući neophodne veštine za preživljavanje na ulicama njihovog rodnog grada. Kada Kozimo nestane i stvari krenu da idu po zlu, Pio želi da pokaže da je spreman da zameni svog starijeg brata u procesu koji će ga naterati da se zamisli da li je zaista spreman da bude odrastao.

19:00 Iza kamere (dok.)
r. Kirsten Džohnson, SAD, 2016, 102

Kirsten Džonson kombinuje scene poput boks meča u Bruklinu, posleratnog života u Bosni i Hercegovini, dnevne rutine babice u Nigeriji, intimnog porodičnog momenta kod kuće sa rediteljem kao i mnoge druge u svom filmu Iza kamere koji je sačinjen od isprepletanih snimaka prikupljenih tokom njene dvadesetpetogodišnje karijere direktorke fotografije dokumentarnih filmova. Kroz seriju epizodičnih jukstapozicija, Kirsten Džonson istražuje odnos između fotografa i onoga što oni fotografišu, tenziju između objektivnosti i intervencije kamere kao i kompleksnu interakciju nefiltrirane realnosti i uobličenog narativa.

21:00 SVEČANO ZATVARANJE: Ja nisam tvoj crnja (dok.)
r. Raul Pek, Švajcarska, Francuska, Belgija, SAD, 2016, 93’ 

Godine 1979. Džejms Boldvin napisao je pismo svom književnom agentu opisujući svoj sledeći projekat, Remember This House. Knjiga je trebalo da bude revolucionarni lični doživljaj života i uzastopnih ubistava troje njegovih bliskih prijatelja – Medgara Eversa, Malkolma X i Martina Lutera Kinga Juniora. Ja nisam tvoj crnja je putovanje u istoriju crnaca, koje povezuje prošlost Pokreta za ljudska prava sa sadašnjošću i pokretom BlackLivesMatter. To je film koji ispituje zastupljenost crnaca u Holivudu i šire. I konačno, dublje sagledavajući povezanosti života i ubistava ovo troje lidera, Boldvin i Pek su stvorili delo koje dovodi u pitanje samu definiciju onoga što Amerika predstavlja.

Loading...